MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 6:57

Cékla a csodanövény, rákellenes és egyéb jótékony hatásai

  • Közzétéve Életmód

A cékla lúgosítja az emberi szervezetet, kiváló antioxidáns, segíti a vörösvérsejtek képzését, méregteleníti a szervezetet, szabályozza az anyagcserét és még a diétába is remekül beilleszthető fogyókúra esetén.

cekla

Az emberek már ősidők óta ismerik és használják a céklát táplálékként, ennek fő oka, hogy hamar felismerték a szervezetünkre gyakorolt számtalan jótékony tulajdonságát. Kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A céklában vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok tárháza, főleg magnézium, kálium, kalcium, foszfor, rubídium, réz, bróm, cink, mangán, vas, nikkelt, A-, C-, PP-, B1-, B2-, B6-vitamin, vitamint niacin és biotin is található. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, saláták készítésére alkalmas.

Gyógyászati javaslatok esetén a céklát vérszegénység, ásványianyag-hiány, idegesség, ideggyulladás, influenza esetén javasoljuk. A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyban, a céklában található vegyületek valamint aminósavak, cukor, rendkívül hasznosak az idegrendszer egészségének megőrzésében, a memóriánkat élesen tarthatja. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák kialakulását.

Ami a céklában szokatlan, hogy az íze és állaga feldolgozott formában is szinte ugyanolyan, mint frissen. Az ecet és a savanyított céklának még különlegesebb ízt ad, a savanyítás során azonban valamelyest csökken a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

Akár tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi céklalé, mivel a vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik. A magas vérnyomás számos szövődményét, például a stroke-ot, szívrohamot is megelőzhetjük fogyasztásával. Már 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomást (mielőtt kipróbálná, kérem, konzultáljon kezelőorvosával vagy természetgyógyászával). Cékla fogyasztása megemeli a jó koleszterin szintet és csökkenti a rossz koleszetrin szintet, így csökkenti a szívinfarktus veszélyét.

A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást. Ez a hatása szintén a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el.

Mivel a céklának magas a vastartalma, és a benne található réz és C-vitamin segíti a vas felszívódását, így a vérszegényeknek, illetve az arra hajlamosaknak érdemes fogyasztani. A céklában található tápanyagok, többek között a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium erősítik a csontokat és a fogakat.

A cékla a smoothie-k gyakori alapanyaga (levelét, gumóját egyaránt felhasználják).

A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja a cékla, valamint csökkenti a zsírmáj kialakulásának kockázatát. Cékla erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatású. A zsírlebontás, fogyás érdekében érdemes a céklát sárgarépával és uborkával együtt fogyasztani. Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, a segítségével sikeresen leküzdhetők a pattanások, furunkulusok és egyéb bőrproblémák, magas antioxidáns-tartalma pedig a bőröregedés első jelei ellen véd. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek. A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Kutatások szerint ez a vegyület jelentős mértékben képes lelassítani a tumorok növekedésének ütemét. A cékla hatásosnak bizonyul a prosztata-, az emlő-, a bélrendszeri, a tüdő- és a hererák elleni küzdelemben. A prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt a céklából származó bétacianin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését.

Népi gyógyászatban, a terhes nők számára javasolták a cékla fogyasztását, mivel a benne található folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség, mint például a nyitott gerinc kialakulása is megelőzhető, ezért a kismamák számára különösen ajánlott.

Figyelmeztetés, hogy cukorbetegeknek a cékla fogyasztása nem ajánlott!

A lányom egyik kedvenc finomsága a céklás-kakaós muffin, aminek a receptjét megosztom.

muffin

Hozzávalók: 40 dkg cékla, 2,5 dl-es bögre finomliszt, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 bögre porcukor, 2 db tojás, 1 dl napraforgó olaj (vagy olívaolaj), 1 dl tej.

Elkészítése: a céklákat meghámozzuk, alaposan megmossuk, feldaraboljuk és megfőzzük. Leöntjük a levét, a kihűlt céklát robotgéppel vagy botmixerrel pürésítjük. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük: liszt, kakaópor, sütőpor, porcukor. Hozzáadjuk a céklát, tojásokat kissé felverve, olajat, tejet. Lazán kikeverjük a tésztát. Muffinformákba töltjük és előmelegített hőlégkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - +36/30-529-85-74 telefonszámon vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre!

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280