Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 7:43

Fekély gyógyítása: zsurló, papsajt, körömvirág

  • Közzétéve Életmód

A magyar lakosság 3-4%-ának életét nehezítik meg a vénás keringési elégtelenség, cukorbetegség szövődményeként kialakuló krónikus nehezen gyógyuló sebek, vagy nem gyógyuló sebek formájában.

koromvirag

Ez a szövődmény nem csak az időseket, de egyre több fiatalt is érint. Ennek hosszú távú szövődményei, az érintett végtag amputációjához vezethetnek.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

Szakmailag nehezen gyógyuló, krónikus sebnek tekintjük azokat az elváltozásokat, melyek 6-8 hét alatt sem gyógyulnak, illetve nem észlelhető javulás.

Diabeteses (cukorbeteg) láb, a cukorbetegség következtében kialakuló ideg- és érkárosodás szövődménye. Az idegkárosodás miatt sérül a fájdalomérzékelés, így a sérülést gyakran késve észleli a beteg.

Mezei zsurló zsurlófélék (Equisetaceae) család tagja. Drogja (Equiseti herba) a meddő föld feletti hajtások. Fő hatóanyaga a kovasav, flavonoidja a kvercetin és a kempferol.

Meddő és termőszárral rendelkezik. A termőszára barna, el nem ágazó, csúcsán 1-4 cm-es tobozszerű füzérke képződik. Meddő szára zöld, ágai örvösen képződnek. A mezei zsurló árterületeken, nedvesebb szántóföldeken található meg. Amennyiben saját magunk szeretnénk gyűjteni, pontosan figyeljük meg a botanikai jegyeket, mivel igen könnyen összetéveszthető a mocsári zsurlóval.

Hagyományos felhasználása már az ókori római korra visszavezethető. Vérzések megállítására, bőrsérülések, fekélyek kezelésére használták. Ízületi bántalmak kezelésére borogatásokat készítettek belőle.

Mezei zsurlónak klinikailag igazolt a vízhajtó hatása, vesekőképződés gátlása, visszatérő húgyhólyaggyulladásban történő használata. A meglévő vesekövet és vesehomokot természetes módon oldja. Segíthet prosztata betegségben vizelethajtó tulajdonsága miatt. Köszvény kezelésére is kiváló. Sérülésből eredő ödéma kezelése is igazolást nyert. Hajhullás megállításában kovasav tartalma nyújt segítséget. Megerősíti a körmöket és a hajat. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a megfázás következtében fellépő köhögést csillapítja. Ízületi fájdalmak esetén is segítséget nyújthat, mivel természetes módon lép fel a mészlerakódásokkal szemben, így az ízületek mozgathatósága javulhat, miközben a törékeny csontokat megerősíti. Fogyókúrázóknak is javasolt kúraszerű fogyasztása.

Papsajt tea gyulladáscsökkentő, sebösszehúzó hatását használjuk fekély esetében.

A papsajt, tea formájában történő bevitele alkalmas a gyulladt nyálkahártya gyógyítására. Hatékonyan kezeli a gyomor-és a hólyaghurutot. Jótékony hatással van a szemre a papsajtmályvából készült borogatás és lemosó, képes megszünteti a túlzott könnytermelést. Az égő, viszkető érzést okozó allergiás tünetek csökkenthetők a papsajtmályvából készített teával való borogatással vagy az adott terület lemosásával. Kiváló kéz-és lábfürdő készíthető belőle, amelyek alkalmazhatók törések, kéz-illetve láb dagadás kezelésére is egyaránt. A papsajt használata ellenjavallat terhes és szoptató nők számára.

Borogatás készítése: 2 teáskanálnyi papsajtot 9-10 órán át 1,5-2 dl hideg vízbe áztatjuk (macerátum). 2 teáskanálnyi mezei zsurlót leforrázunk 1,5 dl vízzel, 8-10 percig tovább főzzük. Ezután 15 percig állni hagyjuk. Hozzátöltjük a papsajt macerátumot, majd leszűrjük. A langyos lébe még tehetünk bele lándzsás útifűvet baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Ezzel a langyos leszűrt lével, óvatosan, gézzel ecsetelgetjük a fekélyes területet. Ezt az ecsetelést napjában többször ismételjük meg. Teából és a hideg macerátumból csak kis adagokat készítsünk (2-3 ecsetelésre valót). Bőrképződés megindulását követően, a sebet, sebszélt óvatosan kenegethetjük körömvirág kenőccsel.

Az áztatott zsurló és papsajt vizes macerátum, naponta kétszer 20-30 perces lábfürdőként, igen hatásos a vörösesre-kékesre duzzadt lábfej kezelésére is.

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy +36/30-529-85-74 – minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre! * https://webshop.gabrielherbs.hu/Ruticelit-gyogynovenykrem - webshopunkban számtalan gyógynövényterméket megtalálsz, amire szükséged lehet. (A megrendelt termékeket, egész Magyarország területén, a Magyar Posta futárszolgálata MPL szállítja házhoz.)

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280