Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 12:56

Józannak maradni egy alkohollal átitatott kultúrában

  • Közzétéve Életmód

A Magyar kultúra teljesen át van itatva az alkohollal. Gondolhatunk itt a Tokaji hegyvidéktől kezdve a Hungarikumnak számító pálinkáig,vagy a régebben slágernek számító vendégvárós főzőműsorokban használtaperitifekre, buli előtti alapozásokra.

ALK2

Hazánk minden nagyobb városban találhatók drinkbárok (a kocsmákat nem is számítva), és szinte nincs olyan étterem, ahol az alkohol ne lenne a kínálat fő helyén. Lehet alkoholt venni a kis boltokban, az éjjel-nappali boltokban, a benzinkutaknál. A nagyobb boltokban az utóbbi időben növelték is az alkoholt tartalmazó polcok mennyiségét. Vannak éttermek, ahol külön itallapok vannak, amelyen akár százféle italt kínálnak, a sörtől a koktélokig. A boroknak már régóta külön listája van minden jobb helyen.

Még könyvesboltokban is újabban kialakítottak asztalokat, ahol le lehet ülni és alkoholt is lehet fogyasztani.

Aki éppen józan akar maradni, annak nagyon nehéz dolga van, hogy ellenálljon a mindenhonnan előbukkanó csábításnak.

Ehhez vegyük hozzá az elképesztő mennyiségű reklámot, ami az embereket gyerekkoruktól kezdve bombázza – újabban megint visszatértek a TV reklámok is, miután korábban a tömény alkohol reklámozása tilos volt mintegy tíz éven át. Nem csoda, hogy az alkoholizmus továbbra is járványszerűen terjed.  

MILLIÓK KÜZDENEK AZÉRT, HOGY NE ESSENEK VISSZA

Magyarországon élő emberek negyede rombolják az életüket az intenzív alkoholizálással, a felmérések szerint közel félmillióan ténylegesen alkoholisták (és ezek csak azok, akik orvosi ellátásban részesültek). Tehát bármely étteremben, ahol mondjuk 80 vendég van, lehetséges, hogy húszan azzal küzdenek, hogy sóvárognak az alkohol után, ami tönkreteszi az életüket. Megnézik az itallapot, és az alkohol kínálat láttán szeretnének egyedül lenni, hogy senki ne ítélkezzen felettük, ha rendelnek valamilyen italt.

Valójában lehet, hogy többen vannak, mert sok ember küzd azzal is, hogy már abbahagyta az ivást, egy éve, vagy akár öt éve, de akik számára az, hogy józanok maradjanak, még mindig súlyos erőfeszítést jelent.

Akinek van egy  bárja vagy étterme, könnyedén megmondja, hogy a nagy pénz az alkoholból származik, nem az ételekből. Egy vendég rendszerint többet fizet az italokért, mint a vacsoráért, különösen azok, akik nagyivók. Tehát nem meglepő, hogy az éttermek és szupermarketek bevételük nagy részét Amerika legnagyobb szenvedélybetegsége alapján szerzik meg.

EGYETEMI ÉLET ÉS SPORTESEMÉNYEK

Ha diák vagy főiskolán vagy egyetemen, vagy ha szeretsz sporteseményekre járni, akkor még nehezebb elkerülni az alkoholt. Valójában annyira nehéz elkerülni az ivászatokat, hogy újabban az USA-ban elkezdtek alkoholmentes körleteket létrehozni azok számára, akik vagy távol akarnak maradni az alkoholfüggőségtől, vagy elvonóról jöttek vissza. És ilyen középiskolák létrehozására is szükség volt – eddig 36-ot alakítottak ki Amerika-szerte, hogy segítsék a fiatalokat abban, hogy ne essenek vissza a függőségbe.

Bár amint ezek a diákok kikerülnek a „világba”, újra egyedül lesznek. Gyakorlatilag mindenhol alkoholfogyasztásra biztatják őket minden nagyvárosban, és valójában a kisvárosokban is. 

TÖRVÉNYESSÉG ÉS ELFOGADOTTSÁG

Hazánkban az ivászat elfogadott napi gyakorlat. Az, hogy valaki spicces vagy akár részeg, sok társadalmi körben nem számít elfogadhatatlannak. Az éjszakákat járva már nagyon meg sem lepődünk, hogy itt-ott az utcán tántorgó vagy fetrengő részegek vannak. A társadalom elveszítette önvédelmi reakcióit, szinte már megszokott ha az ivás miatt elhanyagolja, esetleg veri a gyerekeit és a feleségét.

Az, hogy ez a mérgező, addiktív anyag teljesen legális, nagyban meghatározza a közkeletű népszerűségét. Legális, tehát nem lehet túlságosan rossz, ugye? Nem is beszélve arról, hogy a reklámokban mennyire ártatlannak és szórakoztatónak tüntetik fel az alkohol használatát . Túlságosan is könnyű a tinédzserek számára elhitetni magukkal, hogy normális elkezdeni alkoholizálni.

JÓZANNAK MARADNI A MAI VILÁGBAN

Nekivágni egy olyan világnak, amely minden sarkon alkoholt kínál, és megpróbálni józannak maradni, meglehetősen nehéz feladat egy olyan személy számára, aki éppen elvonókúráról érkezik. Azért van néhány  lehetőség, hogy sikerrel járjon a józanság útján  egy olyan környezetben, ami tele van reklámokkal és kínálgatással. A támogatás nagy szerepet játszik a legtöbbjük számára.

Az, hogy valaki a családtagjaival és barátaival megosztja a nehézségeket, azt is jelenti, hogy segíthetik, amikor arra szükség van. Sokan inkább egy másik emberrel együtt mennek el társas eseményekre, olyan valakivel, aki szintén megjárta az efféle nehézségeket, vagy tudja, hogy hogyan lehet elhárítani a kínálgatást.

Az is fontos, hogy az ember ismerje a saját korlátait, és érezze, ha túlságosan nehéz terepre került, ahol kezd elbátortalanodni. Ha egy hang belül azt kezdi mondogatni, hogy „mostanában minden olyan jól megy, egy pohárkával biztos nem fog megártani…”—nos, ilyenkor ideje találni egy igazi barátot, egy támogatót vagy egyszerűen gyorsan a távozás mezejére lépni. Semmi nem fontosabb annál, hogy az ember sikeresen távol tudjon maradni az alkoholtól, ne kockáztassa a visszaesést.

Sokan azt igyekeznek megvalósítani, hogy csak alkoholmentes  rendezvényekre mennek, amíg a józanságuk nagyon jól meg van alapozva. Vannak helyzetek (például egy esküvő), ahol ez egyszerűen lehetetlen. Ilyenkor kell bevetni a támogatás rendszerét.

HOGYAN SEGÍTHET A KÖRNYEZET

Van egy egyre népszerűbb elgondolás: az úgynevezett „gyógyulás-támogató környezet”. Amikor egy közösség megkönnyíti egy ember számára, hogy józanná váljon és józan is maradjon, akkor az gyógyulást támogató környezet. Egy ilyen közösségben figyelmet fordítanak arra, hogy azoknak az embereknek a számára, akik józanná akarnak válni, lehetőségük legyen erre, és legyenek alkohol- és drogmentes rendezvények, ahol nem promotálják a tudatmódosító szerek használatát, sőt inkább a megelőzésre fordítanak figyelmet, és ahol a hatóságok is a megelőzésre teszik a hangsúlyt, nem a bűnözővé váló szerfüggők bebörtönzésére.

Ön is segíthet népszerűsíteni, „gyógyulás-támogató környezet” koncepcióját, felvetheti olyan piacok, vásárok, sportesemények, vagy akár jótékonysági rendezvények gondolatát, ahol egyébkéntalkoholt is árulnának, hogy inkább hagyják el azt. A tanácsa és támogatása megmenthet valakit a visszaeséstől, megelőzheti, hogy valaki alkoholos állapotban vezessen haza, és akár életeket menthet így meg.

Talán soha nem fogja pontosan megismerni a pozitív hatásokat, de fontos, hogy a józan ész szavát hallassa minden elképzelhető fórumon a környezetében – segítve ezzel a gyógyulófélben lévőket, vagy elkerülve, hogy még többen a szerfüggőség csapdájába essenek.

Forrás: narconon.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280