Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 24, 15:22

Miért alszanak a finn babák dobozban?

Egy kartondobozt kapnak a finn kismamák az államtól, már 80 éve. Mire jó a "babadoboz", és miért annyira népszerű már majdnem egy évszázada?

baba


80 évvel ezelőtt egy kartondobozt kaptak a finn kismamák az államtól. A doboz egyfajta kezdőcsomag volt, bébiruhákkal, gyermekjátékokkal és ágyneműkkel megpakolva - a dobozt pedig babaágyként is használhatták. Sokan vélik úgy, hogy ennek a doboznak köszönhető Finnországban a világ egyik legalacsonyabb újszülött kori halálozási aránya.

Ez a hagyomány az 1930-as évekre nyúlik vissza, és minden finn újszülött számára egyformán elérhető, függetlenül attól, hogy milyen családi vagy vagyoni háttérrel indulnak az életben. Ezt a dobozt ma is megkapja minden várandós nő Finnországban.

Mára a kartondoboz az anyaság jelképévé vált Finnországban, nők generációi számára. Az anyukák számára a gyerek születését megelőző legjelentősebb esemény a doboz átvétele. De általában a többi családtagot is lázba hozza a doboz: mindenki kíváncsi, mi van benne, és az egyes ruhadarabok milyen színűek.

A doboz rövid története 

1938 - A finn Anyasági Támogatások Törvény bevezetése – a szülő nők kétharmada már ettől az évtől jogosult pénzbeli támogatásra vagy az anyasági csomagra, esetleg ezek keverékére.

A doboz kiságyként is használható, mivel a legszegényebbek otthonában nem biztos, hogy tiszta helyet tudtak volna biztosítani a baba pihenéséhez.

1940-es évek - Annak ellenére, hogy a háború miatt nagy hiányok vannak, a rendszer továbbra is működik, mivel sok finn család vesztette el otthonát a bombázások vagy az evakuálások miatt.

1942-1946 - A papír felváltja a baba pólyájához és az anya ágyneműjéhez való textilanyag.

1949 - Ettől az évtől kezdve már nemcsak a rászoruló anyáknak jár a csomag, hanem minden finn anyukának, aki részt vett a terhesgondozáson.

1957 - Az textilanyagokat és varráshoz való kiegészítőket felváltják a kész ruházati termékek.

1969 - A csomagba először kerül eldobható pelenka.

1970 - Miután egyre több a dolgozó nő, az eredetileg fehér és rugalmatlan ruhácskákat felváltják a könnyen mosható, rugalmas pamutdarabok.

2006 - Ismét textil – vagy mosható – pelenkák kerülnek a csomagba az eldobható változat helyett, a cumisüvegek pedig kikerülnek belőle, hogy ezzel is a szoptatásra ösztönözzék a mamákat.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280