Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 24, 21:42

Üzenet a múltból - A matolcsi református templom toronygomb üzenete 1948-ból

  • Közzétéve Érdekességek

Isten iránti hálával adom közre azt a közel 71 esztendős üzenetet, amelyet templomunk levett toronygombjában megtalálhattunk.

matolcsfotók: Gergely Tamás

 

Sajnos az időjárás viszontagságai a leforrasztott időkapszulába tett írásokat nem kímélték, a nedvesség a legtöbb papírt tönkretette. Ha a későbbiekben valamit sikerül még megmenteni, azt is közretesszük.
Talán ami számunkra most fontos, az maradt meg Isten kegyelméből:

matolcs2

"Krónika

Az Úrnak 1948. esztendejében tétetett fel az új gomb az új toronyra, amikor Magyarország népe köztársasági államformában élt.

Egy nagy háború után lelkileg és anyagilag összetört nép kicsiny Szamos-menti falujának hívő gyülekezete emelte ezt a tornyot saját erejéből és áldozatkészségéből Isten dicsőségére.

Istennek legyen érette hála, hogy Ilyen nehéz időben szolgálhattunk ezzel is az Ő nagy nevének.

Vajon nem volt-e ez a szép munka és áldozatkészség egy régen Istennel járó gyülekezet hitének utolsó lobbanása? Vajon az eljövendő nemzedék fogja-e úgy szeretni Istenét és templomát, mint az apák? Ma még él a hit, és könyörgünk Istennek, hogy a Lelket ne engedje megoltani.

1858-ban megépült tornyunk 90 esztendős szolgálat után az idők viszontagságai között megemésztődött, és szükségessé vált kicserélése. A torony újjáépítésének gondolata már a háború előtt felvetődött, és meg is indult a gyűjtés, de a háborút követő infláció meglevő pénzünket semmivé, értéktelenné tette. A háború után próbáltunk állami....(?) folyamodni, de többszöri kérésünkre sem jött semmiféle válasz. Azokhoz a testvéreinkhez, akik Matolcsról származtak el, szintén folyamodtunk, de csak két részről jött segély 60 dollár értékben, ami magyar pénzben 660 forintot jelentett. Csepp a tengerben, de mégis ez a csepp adta meg az indítást a munka megkezdéséhez. 660 Ft-ból lett egy 40-41000 Ft-os munkálat, amelyre a gyülekezet adta össze a pénzt.

Fekete Lajos debreceni képesített ácsmester mindenkinek tetsző terve szerint áll az új torony. A régi emléke bele van építve az új torony idomaiba. Egészen más a tornyunk, és mégis a régit látjuk benne.

A vállalkozó hűséges, szorgalmas és istenfélő segédje: Zámbó Zsigmond szerény, becsületes modorával és munkájával éppen úgy elnyerte szeretetünket, akárcsak mestere.

A bádogos munka Bucsay István debreceni bádogos mester és alkalmi munkásainak emlékét hirdeti.

A kőműves munka Katona Ferenc debreceni kőműves mester érdeme.

matolcs1

Az egyház tisztviselői a toronyépítés idején ezek:

Örökös, tiszteletbeli lelkipásztor, Kerekes Gyula ny. lelkész, aki 40 esztendőn keresztül vezette az egyház ügyeit az egész gyülekezet és az egyházmegye megbecsülése és szeretete közben.
Lelkipásztor: Kerekes Ferenc, aki itt született, és 1945 novembere óta pásztora a gyülekezetnek.
Kántor: Kovács József, az államosított iskolák régi tanítója.
Gondnok: Kisgyörgy József
Presbiterek: Balogh Sándor (…), Fülep Károly, Illyés József, Jakó Menyhért bíró, Milák Pál, Őri Lajos, Petőh Béla, Rádi Gyula, Szabó Imre, Széles Árpád, Széles Bálint, Széles Károly (…), Széles Pál (végesi), Tisza István, Tisza József, Tisza Zoltán, Veres Bálint, Veres Lajos, Gálosi Kálmán, a volt református, s jelenleg állami iskola igazgatója.
Egyházfiak: Illyés István és Rádi Miklós
Harangozó: Szabó Pál (Tót u.)

Matolcs, 1948. október 31."

Széles Szabolcs

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280