Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 5:38

Az év mentőszervezete lett a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület

  • Közzétéve Helyi hírek

A Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület, mint civil szervezet 2007-ben alakult, fő tevékenysége az eltűnt személyek keresése, mentése vízen, földön és levegőből.

Felső Tisza Vidéki csoportkép

A 2013-as Dunai árvíz mutatott rá, hogy elengedhetetlen a hivatásos katasztrófavédelmi szervezettel az együttműködés, azóta pedig nemcsak idehaza, de a határon átnyúló kapcsolatokban a Szatmárnémeti partnerekkel is szakmai a viszony. A 2017-es év munkája alapján Szabó Csaba elnök az „Év Mentőszervezete” elismerést vehette át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

1993-ban szerelt fel tűzoltónak Mátészalkára Szabó Csaba, a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület jelenlegi elnöke, ahol közel 17 évig szolgált. Mint mondta: a Tiszán és a Szamoson, valamint azok mellékágain nagyon sok volt a vízi baleset abban az időben, ekkor fogalmazódott meg társaival együtt, hogy ennek a megelőzésére létrehoznak egy civil szervezetet. 13 fős alapító taggal 2007-ben Jármi községben alakult meg a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület, a szakmai munkába Lehoczki László, Vincellér Tibor,

Kovács Ferenc nagyon sokat segített - emelte ki az egyesület jelenlegi vezetője. Szabó Csaba hangsúlyozta: azóta, évszaktól függetlenül vízi mentési, árvízvédelmi, kárelhárítási és keresési-kutatási gyakorlatokkal képzik, tréningezik magukat, a vízi mentéshez- és búvárképzéshez a Mátészalkai Város Uszoda a partnerük.

Az egyesület jelenlegi vezetője 2010-től irányítja a szervezetet, ma már 23 fős tagsággal segítenek a bajbajutottakon, önkénteseik száma közel 100 fő. Így a megye legjelentősebb vizein nyári- illetve szezonális időszakban vízi mentő biztosítási feladatokat látnak el együttműködve a vízi rendészettel, de képesek magasból, vagy mélyből menteni a nagy területű légi felderítés mellett, amelyet háti motoros siklóernyővel repülnek be, így rövidebb idő alatt megtalálhatják az eltűnt személyeket.

A 2013-as Dunai árvíz idején a Magyar Vöröskereszt egyik meghatározó stratégiai partnereiként vettek részt a védekezésben, ez az esemény világított rá arra, hogy a hivatásos szervezetekkel, így a katasztrófavédelemmel együttműködjenek.

Ezt követően szerveződött újjá a Nyír Mentőcsoport, amelynek a 71 fős tagságában szintén feladatokat látnak el ár-és belvízi veszélyhelyzet esetén a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület tagjai, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság speciális megyei mentőcsoportja, amely a hazai és a külföldi katasztrófák és veszélyhelyzetek kezelése érdekében alakult meg négy évvel ezelőtt.

 A megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal több határon átnyúló, elsősorban a magyar-román viszonylatban nemcsak gyakorlatokon, de Európai Uniós pályázatokon is partnerek voltak.  Legutóbb, 2017 tavaszán az European Water Aid projekt (EUWA) keretében nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton vettek részt Szabolcsveresmarton, a Rétközi víztározónál, amelyen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei mellett a horvát, a szlovák és a szerb katasztrófavédelmi szervek, továbbá a Magyar Vöröskereszt, a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belgrádi Vízművek munkatársai is gyakorlatoztak. A feladatok középpontjában a vizek kártételei elleni védekezés állt, és amelynek során egy erre az alkalomra konstruált helyzetben kell bizonyítania a hetvenkilenc eszközzel dolgozó háromszáznegyven résztvevőnek.

A Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület a kutató, megelőző munka mellett a természetvédelemért is tesz, hiszen évente tíz napot a Tiszán úszó, a határon túli vízgyűjtő területekről érkező műanyag palackok begyűjtésével vesz részt az úgynevezett PETKUPÁN.

A sokrétű feladatellátás is hozzájárult, hogy 2017-es év munkáját követően magukénak tudhatják az „Év Mentőszervezete” elismerést a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület tagjai, amely elismerés természetesen a velük együttműködésben lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak is.

Dóka Imre tű. főhadnagy
megyei szóvivő
SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280