Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 5:38

360 fokos videó a Beregi Múzeumban

  • Közzétéve Helyi hírek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban helyet kapott a vásárosnaményi Beregi Múzeum. Az intézményt 1963-ban alapította Csiszár Árpád református lelkész, majd 1965-ben kapott múzeumi működési engedélyt. 

beregi muzeum

A Máté-kúriában iskolatörténei kiállítás, illetve raktárak és irodák kaptak helyet, a Tomcsányi-kastélyban pedig 2007-től tekinthető meg a Bereg kincsei című tárlatfüzér - utóbbit hirek360.hu szerkesztői végigjárták 360 fokos kamerájukkal. 

– A múzeumalapító Csiszár Árpád emlékszobája bemutatja azt az életutat, amelynek eredményeképpen létrejöhetett a múzeum és ez a hatalmas gyűjtemény – kezdte el sorolni állandó kiállításaikat Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója. – Kiemelésre érdemes még a beregi kenderfeldogozás történetét és tárgyi eszközeit bemutató tárlatunk, kitérve a vászonkészítés legfontosabb tárgyaira, melyek lehetővé tették, hogy a beregi emberek saját maguk készíthessék el a háztartáshoz szükséges textíliákat. 

Hozzátette: fontos szót ejteni a beregi keresztszemes hímzésnek szentel szobájukról is, melynek kiállított darabjait a múzeum évtizedek óta gyűjti. A motívumok a legkülönbözőbb tárgyakon jelennek meg: abroszok, kisebb méretű terítők, kenyeres zsákok, komakendők, nyújtófa tartók és szemtakarók is őrzik ezt az ősi népművészeti kincset.

– Nagyon fontos a művészi és háztartási vasöntvényeket bemutató kiállításunk – emelte ki Varga János. – A XIX. századi művészi vasöntvény készítés legkiválóbb, legpompásabb darabjait tudjuk bemutatni, elsősorban a kályhákat, melyek méretüknél fogva is hamar felkeltik a látogatók figyelmét. 

A Beregi Múzeum külön kiállítóteret szentelt a gyász hagyományos tárgyi eszközeinek, a régmúlt nemesei által adományozott tárgyaknak, az őskorig visszanyúló régészeti leleteknek, illetve a kastélyt építő Lónyaiaknak, és utolsó lakóinak, a Tomcsányiaknak is. 

forrás: hirek360.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280