Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 24, 21:42

Márton nap Aranyosapáti iskolájában

  • Közzétéve Helyi hírek

Nagyon sok népszokás kötődik ehhez a naphoz, mely az éves gazdasági munkák lezárásának ideje, és egyben a téli pihenés időszaka is a természet számára. A hagyomány szerint ezen a napon kóstolták meg először az újbort és vágták le először a tömött libákat. Ilyenkor rengeteg program közül válogathatunk szerte az országban.

aa

Az Aranyosapáti Általános Iskola diákjai is megünnepelték Márton napját, mely során, nemcsak Szent Márton életével ismerkedtek meg., hanem libás filmeket néztek. Kedvükre, dalra is fakadtak, kézműveskedtek, megcsodálták az elkészült műveket. A délelőtt folyamán „libalakoma” is várta őket, vidám hangulatú zsíros kenyér party formájában, hisz a mondás szerint: Aki Márton napon libát nem eszik, az egész évben éhezik.

aa3

Életrajzi feljegyzésekből kiderül, hogy a középkor egyik legnépszerűbb szentje, a 317 körül született és 397-ben elhunyt Márton, aki a koldusok és katonák védőszentje lett, már 12 éves korában rájött: hite olyan mély, hogy életét Istennek és az emberek megsegítésének kell szentelnie. Jótetteit látva (egyszer odaadta köpönyegét egy koldusnak) püspökké akarták választani, ám ő elrejtőzött egy libaólban, nehogy megtalálják. A libák viszont olyan hangosan gágogtak, hogy végül nem menekülhetett a püspöki tisztségtől – így tartja a legenda.

aa2

Márton-napkor ünnepelték az őszi munkák végét, az urak ilyenkor kifizették a cselédeket, akik bérük mellé alaposan felhizlalt libát is kaptak, amit ízletesen elkészítettek, mellé pedig az adott évi szüretből származó újbort itták. Márton-naphoz számos hagyomány és babona kötődik.

aa 1

Varázserőt tulajdonítottak a Szent Márton vesszejének: ezt a pásztorok adták az állataikat legelőn hizlaló gazdáknak, akik az ajándékba kapott köteggel megveregették az állataikat, bízva abban, hogy jó lesz a következő évi szaporulat. A jószághoz kötődik az egyes területeken elterjedt babona, miszerint aki Márton-napján mos vagy tereget, keresztet vethet a jószágra.

aa4

Márton-napon, november 9-én libazsíros kenyérrel fogadtuk iskolánk tanulóit. Nagy volt a meglepetés és az öröm! Márton-napi dekorációt készítettünk az iskolánk aulájába. Délután 15 45 órától pedig lampionos felvonulással zártuk e vidám napot,a szülőkkel együtt. Ha Márton-nap, akkor lúd! S ha nincs lúd, jöhet a fény! S mehet a menet!

A délutáni lampionos felvonuláson örömmel, büszkén vittük kezünkben az általunk készített lámpásokat.

aa2

Benkő Zsigmondné

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280