Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 10:26

Meddig fizetünk nyugdíjat ukrán és orosz állampolgároknak? - képviselői kérdésre Rétvári Bence válasza

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Ön által feltett, "Meddig fizetünk nyugdíjat ukrán és orosz állampolgároknak?" című írásbeli kérdésre — Balog Zoltán miniszter úr megbízásából — az alábbi választ adom.

retvari

A hatályos — az 1963. évi 16. törvényerejű rendelettel kihirdetett — magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény alapján az ukrán vagy orosz állampolgár számára is meg kell állapítani a nyugellátást, ha az Ukrajnában, vagy az Oroszországi Föderációban megállapított nyugdíjáról lemond, mert Magyarországra költözik át.

A Nyugdíjbiztosítási Alap terhére a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény alapján 2015 decemberében 1117 millió forint összegű nyugdíjat folyósított a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. A magyar-szovjet egyezmény alapján a nyugdíjmegállapító határozatok száma évente változó, de általában növekedést mutat.

A magyar fél külkapcsolataiban minden esetben arra törekszik, hogy a kétoldalú szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata tárgyalásos úton valósuljon meg, ez ugyanis a másik állammal fennálló jó viszony ápolása szempontjából meghatározó jelentőségű. Magyarország Kormánya arra törekszik, hogy az időközben már elavult (területi elvű) szabályozási rendszeren nyugvó magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény rendelkezéseit egy modern, az arányos teherviselés elvét követő szociális biztonsági egyezménnyel (több állam esetében egyezményekkel) váltsa fel az utódállamok vonatkozásában.

Az Oroszországi Föderációval és Ukrajnával a kétoldalú szociális biztonsági egyezmények létrehozására irányuló tárgyalások folyamatban vannak.

Ukrajna bel- és külpolitikai helyzetében jelentős változások következtek be ez elmúlt időszakban, azonban a magyar fél továbbra is kiemelten fontosnak tartja a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezményt ukrán viszonylatban felváltó új egyezmény létrehozására irányuló tárgyalások folytatását.

Rétvári Bence, államtitkár

A Varju László független képviselő kérdésére adott államtitkári válasz PDF formátumban megnézhető a parlament.hu oldalon itt!

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280