MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 8:32

Nyugtaadás vásárokon, fesztiválokon - NAV sajtóközlemény

Nyáron sok kiskereskedő és vendéglátó kitelepül a vásárokra, fesztiválokra. Ilyenkor is kell nyugtát adniuk a vásárlóknak, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni.

 nyugta

Általános szabály, hogy a kiskereskedőknek üzletben vagy mozgóboltban kötelező a pénztárgép használata, de az alkalmi rendezvények standjaira – a TEÁOR szerinti 47.8 besorolású piaci kiskereskedelemre – ez nem vonatkozik. Nem kell pénztárgépet használni a készételt kínáló árusoknak sem, ha az értékesítés helye változó, valamint felszolgálás és ülőhely nem tartozik a vendéglátáshoz. Ilyen lehet például a fagylaltot, hot dogot, perecet kínáló árus.

Számlát vagy nyugtát azonban akkor is kell adni a vásárlóknak, ha nem kell pénztárgépet használni. Kitelepülésen három lehetőségből lehet választani:

– számla, egyszerűsített számla kibocsátása

– kézi nyugta kiállítása

– online pénztárgép használata az adózó döntése alapján.

Az egyébként pénztárgépet üzemeltető adózóknak a kitelepülésen kiállított kézi nyugták adatait utólag sem kell rögzíteniük a pénztárgépben. 

Bővebb információ a www.nav.gov.hu-n „A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai” című információs füzetben található, vagy e-mailen a „Kapcsolat” menüpontban, telefonon pedig a (06)40/42-42-42-es számon kérhető.

Dr. Kis Péter András, NAV adószakmai szóvivő

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280