MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 16:57

Sulyok József: 1956 Forradalmi Napok - Az oroszok Naményban?

SULYOK JÓZSEF: 1956 FORRADALMI NAPOK VÁSÁROSNAMÉNY  SZTÁLIN UTCA 49

Az oroszok Naményban?

Az oroszok Naményban? Ezt kérdezték egymástól az emberek, hiszen a gyors szovjet csapatok hamarabb voltak Vásárosnaményban, mint a Budapesten kitört forradalom híre. A dátum azért érdekes, mert egyesek szerint Vásárosnamény stratégiai pontjait már október 24-én megszállták a Beregszász felől, a 41-es főúton beözönlő szovjet egységek.

3 iskolaAz általános iskola épülete

Ezt egy beszélgetésünkkor, saját példájával erősítette meg, néhai Dr. Gyarmathy Zsigmond, a Megyei Levéltár volt igazgatója. Abban az időben Vitkában lakott, és a Vásárosnaményi Járási Tanácson dolgozott. Október 24-én korán reggel, motorkerékpárral indult dolgozni, de a 41-es főút, Vitka felőli kereszteződésénél a forgalmat irányító, szovjet katonák, - a nagy katonai járműforgalom miatt, - visszafordították, nem mehetett tovább. Kénytelen volt visszamenni a vitkai vasútállomásra és vonattal utazni Vásárosnaményba. Azon a napon elkésve érkezett a munkahelyére.

Erre gyerek fejjel nem emlékezhettem, hiszen a forradalom kitörésekor 9 éves voltam. Lakásunk a 41-es főút mellett, a Sztálin utca 49 alatt, a nagyobbik Eötvös kastély hatalmas kertjének legszélén volt.

Az emeletes iskola, ahová jártam az utca elején, a Református templom mellett, ma is meglévő épület. Tanáraink kérdezősködéseinkre zavartan, tanácstalanul mondogatták, hogy azért jönnek a tankok, gépkocsik, mert Budapesten kitört a forradalom.

Mi gyerekek nem értettük, hogy mi az, de arra a jó hírre, hogy hamarabb lesz téli szünet, felkaptuk a fejünket, és nagyon kezdett tetszeni a forradalom.

Tanítóink jóslata logikusnak tűnt, hiszen az iskola szinte ráépült a 41-es főútra, s az éjjel-nappal konvojban közlekedő tehergépkocsik, harckocsi osztagok szokatlanul nagy zajt okoztak a macskaköves úton.

Az utcán, a tantermekben is maró füst, gázolajszag terjengett. Az óraközi szünetekben és a szabadban töltött tornaórákon ráláttunk az öreg Kraszna hídra. Láttuk az érkező tankokat, de ha nem néztük, akkor is hallottuk a híd által többszörösre keltett dübörgést. Emlékszem, hogy mi fiúk, az udvaron ilyenkor mindig azt játszottuk, hogy a hídról lőnek ránk az oroszok, s erre szívünkhöz kapva, látványos vetődéssel elestünk. Versenyeztünk, ki tud hitelesebben meghalni. Fogalmunk sem volt arról, hogy a pesti utcákon mindez élesben történik.

4 kraszna hidA régi Kraszna híd

A Kraszna híd túlsó oldalán a vágóhídnál, az elsők között érkezők közül négy harckocsi ott maradt. Beásták magukat, a tankok csövét Vásárosnamény felé fordítva. Kettő db T-34-es és 2 db T-54-es harckocsi személyzettel hetekig ott állomásozott. Iskolánk nyolcadikos fiai kíváncsiságból odamerészkedtek. A katonák barátságosak voltak, ezért azt is megengedték, hogy a tank belsejébe bemásszanak.

A fiúk lopott körtét vittek nekik cserébe, de a katonák csak akkor ettek belőle, amikor négyfelé vágták és minden körte egy-egy szeletét előbb a fiúk ették meg. Attól féltek, hogy a gyümölcs meg van mérgezve.

A Tisza, a Kraszna és a közöttük lévő két Száraz hidat, a Főteret, a postát, a vasútállomást, a nagyobb útkereszteződéseket járőrök és útirányító katonák foglalták el.

A Főtéren, az útelágazásnál nappal egy csinos katonalány, piros zászlóval, látványos mozdulatokkal mutatta az irányt a harckocsizó és gépjárműosztagoknak Nyíregyháza felé.

A hidakat nemcsak őrizték, de naponta ellenőrizték is vizsgálták azok állapotát, teherbírását. El is terjedt Vásárosnaményban, hogy a Tisza híd a nagy terheléstől süllyed.

Azt is tudni vélték egyesek, hogy szovjet tisztek már a nyár végén is átjöttek a határon és vizsgálták a hidak teherbíró képességét.

Jól értesültek szerint a szovjet csapatok már akkor is Beregszász, Munkács környékén lévő erdőkben állomásoztak, gyakorlatoztak, s várták, hogy mikor avatkozzanak be a Budapestről érkező, nyugtalanító hírek, események miatt.

A kárpátaljai fokozott harckészültséget a határ menti, túloldali falvakból átkiabálva állítólag meg is erősítették.

Sulyok József

0.logo2

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja!

 
 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280