Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 9, 12:16

A Paszabi Szőtesek világával ismerkedett a Beregszem

  • Közzétéve Beregszem

Paszab Községben már hagyományosan minden év július hónapjában kerül megrendezésre a település méltán híres népművészeti termékét népszerűsítő PASZABI SZŐTTESNAPOK.

pasz

A Beregszem Hagyományápoló Művészeti és Kulturális egyesület elnöke – Herczegné Andrássy Éva – és az egyesület menedzsere – Herczeg Péter – szakmai szemmel kíváncsiak voltak a Beregi Keresztszemes mintakincsére és mintakultúrájára nagy hatással lévő szőttesekre, melyet dr. Puskásné Oláh Júlia, a megyei Aranykapu Népművészeti Egyesület elnöke is ajánlott nekik. Julika mindkét textiles szakma kiváló ismerője, szakmai fejlesztője, népi iparművész.

pasz3

A Szőttes Népművészeti Ház múzeumi részében a paszabi szőttes készítésébe nyertünk betekintést, továbbá megismerkedtünk a szőttes történetével, a szőttesek sokszínűségével, és ki is próbáltuk a szövés mesterségét a szőttesháznál felállított takács szövőszéken.

pasz7

Vattai Jánosné (Bíró Anikó) népi iparművész nagy szeretettel és szakmai, művészi hozzáértéssel mutatta mindezt be a Beregszem érdeklődő tagjainak.

pasz2

A textilben a minták elhelyezéséről, annak szőttesben való megvalósíthatóságáról szóló diskurzus közben látogatást tett Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke és Tajthy Péter polgármester is, akikkel természetesen a hímzés értékéről és e kincs fennmaradásának lehetőségeiről váltottunk pár szót.

A szőttesház másik termében úri hímzés kiállítás van, amelyet szintén szakmai szemmel átvizsgáltunk.

pasz1

pasz5

pasz6

pasz8

pasz4

pasz9pasz10

fotó: Herczeg Péter

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700