MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 21:28

Panyolai Farsangolás - Űzzük el együtt a telet 2018. február 10-én

  • Közzétéve Kultúra

Már-már hagyomány, hogy Panyola félévente programmal kedveskedik az oda érkező vendégeknek. 

panyola farsangolas 1

Ma már sokan - főleg fiatalok - nem tudják, hogy a Farsang miért volt, van vagy lesz.

A farsang a Vízkereszttől Hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, télbúcsúztató ünnep. Hagyományosan a vidám lakomák, maskarások, bálok, mulatságok jellemezték.

A Panyolai Farsangolás szervezőinek nem csak ihletet, hanem támpontot is adott Dr. Ujváry Zoltán néprajzkutató 1965-ben készült felvétele (Szamosháti farsang), amit Panyolán forgattak és került később dokumentálásra. A filmen jól láthatóak és hallhatóak a korabeli farsangi szokások és dramaturgiai játékok, így nem véletlen, hogy a mai Panyolai Farsangoláson szintén megjelenik a gólya, a huszár, a medve, a kecske és a szitás. 

panyola farsangolas 2

2018. február 10-én korán reggel indul a program, hagyományos disznóvágással és disznótorossal kedveskednek a vendégeknek a panyolaiak. Disznótoros étkek, finom pálinkák, forró tea és muzsika alapozza majd meg a jó hangulatot.

LÉPEK ÉN BE HÁZBA AZON KÉRELEMMEL: A korábbi évektől eltérően nem csupán farsangi felvonulással folytatódik a kora délután, hanem vonulással egybekötött PORTALÁTOGATÓ veszi kezdetét. Panyola különböző pontjain elhelyezkedő házak udvarán farsangi köszöntők és jó hangulatú programok díszítik majd a délutánt.

Lesz itt ostorcsattogtató verseny, táncház, színdarab farsangi szokásokból, népzene és nótázás.

panyola farsangolas 3

A panyolai Közösségi Ház programja a gyerekeknek szóló Kölyökfarsanggal kezdődik, majd ezt követi a Farsangi bál, ahol szintén színes és autentikus program várja a vendégeket. Sorra olyan fellépők lesznek a színpadon, akik már visszatérők a Panyolai Farsangolásra. A Béres András Kör Rozsályból ismét színházat varázsol Panyolára.

Szatmár Kamara egy időutazásra viszi el a közönséget, méghozzá a 90-es évekbe. A Csipkés Együttes ad egy népzenei koncertet, valamint minden bizonnyal megalapozza a hangulatot. Az est nagy fellépője pedig az Éva Presszó, majd hajnalig tartó farsangi bálozás zárja a . . . farsangi időszakot.

Ismét vár mindenkit Panyola!

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280