Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 23, 20:53

Panyolai farsangolás - V. Hagyományőrző farsang 2018.február 10.

  • Közzétéve Kultúra

A februári disznóvágással egybekötött Hagyományőrző farsang fontos eseménye a szatmári falunak Panyolának.

panyola1

Az immáron ötödik alkalommal megszervezett rendezvény a helyi ifjúsági közösségek összefogását erősíti. A településen élők küldetésüknek tekintik, hogy a nagyszülőktől örökölt hagyományokat, népszokásokat és megannyi értékes tapasztalatukat átadják a következő generációknak. A tradíciók tisztelete és ápolása rendkívül erős az itt élő idősek körében. Példa erre Dr. Ujváry Zoltán professzor gyűjtése, amely a „Szamosháti fonó” jeleneteinek emlékét a mai napig őrzik.

panyola2

 

A helyi nyugdíjasklub minden évben megeleveníti az '50-60-as évek fonójeleneteit a saját maguk készített medve, gólya és kecske jelmezeikben. A farsangi jelmezes felvonulással a régi korokat idézik meg. Ilyenkor több száz maskarás járja az utcákat és betér egy-egy helyi portára, ahol kisebb produkciókba, néptánc-előadásokba és táncoktatásba csöppenhet a látogató. A felvonulás végeztével a Közösségi Házban folytatódik a farsangi bál.

A rendezvény hagyományos falusi disznóvágással kezdődik, amelyen a településen lévő vendégek is részt vehetnek és a farsang ideje alatt az ízletes disznótoros ételekből kóstolhatnak.

plakat

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280