MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 11:53

Kedvcsináló - búfelejtő hungarikum Aranyosszigeten

  • Közzétéve Kultúra

A világ magyarságának képviselői 5. alkalommal látogattak el a halmozott hátrányos helyzetű Aranyosapátiba, „a nemzet otthonába” a Magyar vidék napjára.

aranyossziget 012

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Panoráma Világklub, valamint az Aranyosapáti Polgárőr Egyesület és a Böszörményi László Alapítvány által szervezett programról nem hiányozhattak a térségi és nemzeti értékek sem. Aranyosszigetet az érkező vendégek szívélyes üdvözlése, soha nem látott emberekkel való barátságos beszélgetések mellett „berendezése” tette otthonossá, amelynek fő témája ezúttal a hímzések voltak. A beregi keresztszemes, a kisvárdai, a gemenci és a Kolozsvár melletti gyöngyfalui mintákkal díszített dísztárgyak és használati eszközök keretbe foglalták a rendezvényteret, és alkalmat adtak szakmai beszélgetésre.

aranyossziget 014

A nyárias melegben a cigányzenével „pikánssá tett” babgulyás illata, majd elfogyasztása – a maga egyszerűségében is – fejedelmivé varázsolta a délutánt. Bizonyára sokan nem hiszik el, de a legnehezebb szervezői feladat a hungarikummá emelt magyar nóta nélkülözhetetlen társa, a cigányzenészek felkutatása volt. 

Tudjuk, hogy magyar nóta nemzeti azonosságunk része, hozzátartozik zenei anyanyelvünkhöz, szervesen illeszkedik hagyományaink közé. A nóta nagy hatással volt a századforduló kulturális-, és társadalmi életére, hozzájárult ahhoz, hogy a magyar lassan és nagy biztossággal kiszorította az idegen szavakat az általános nyelvhasználatból.  Legyünk büszkék kultúránk védelmének „fegyverére”, most is, amikor az „újmagyar nyelv árja” egyre fenyegetőbb. A hazánkba érkező külföldiek irigykedve, de szívesen hallgatják, amint papír nélkül órákig – ha kell napokig – nótázunk. Mihamarabb ki kellene találni ifjabb nemzedékek számára „ezen tudomány” megszerzésének módját.

aranyossziget 001

Demeter Tibor és zenekara kíséretében a nótabemutatón a legifjabb korosztályt az vásárosnaményi óvodások: Bodnár Fanni és Lőrinczi Lili képviselte. A nyolcvan évet átölelő bemutatkozók között láthattuk Ilkről Pappné Széles Timeát, Kisvárdáról Bodnár Istvánnét és Szilvási Mihálynét, Pálházáról Tóth Lászlót, Püspökladányból Horváth Ferencnét és Eszenyi Imrét, Sárrétudvariból Török Imrénét, Újvidékről Fésűs Máriát és Decsről Bognár Cecilt. Csoportként mutatkozott be Borsiból érkezett II. Rákóczi Ferenc Polgári Társaság dalárdája, a Barabási Dalkör, a Kézfogás Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány Népdalos Csoportja, valamint a Sárrétudvari Nótakör Egyesület.

aranyossziget 002

Aranyosszigetről mindenki jó hangulatban távozott, az est során a Hajdúságból érkező két csoport és szólóénekesei és a helyi Gyöngyvirág Asszonykórus megtöltötték a Vámosatya Művelődési Házát. Az Oláh József citerás által kísért nóták, és a manapság a falvakban oly ritka „közösségbenlét” hozzájárult a kellemes kikapcsolódáshoz, valamint a falu népdalköre kapcsolatának gazdagításához.

A program megvalósítását Szabolcs Szatmár Bereg Megye Közgyűlése és Aranyosapáti Község Önkormányzata támogatta, amelyet szervezők ezúton is megköszönnek. 

Nick Ferenc

aranyossziget 003

aranyossziget 004

aranyossziget 005

aranyossziget 006

aranyossziget 007

aranyossziget 008

aranyossziget 009

aranyossziget 010

aranyossziget 011

aranyossziget 012

aranyossziget 013

aranyossziget 014

aranyossziget 015

aranyossziget 016

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280