Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 17:15

150 éves keresztszemes terítő Tákoson

  • Közzétéve Kultúra

Az idén hatodik alkalommal rendezik meg Tákoson a Beregi Keresztszemes Hímzés Napja rendezvényt. Erre a különleges alkalomra összegyűlnek a beregi faluban a környék hímző asszonyai, hogy bemutassák alkotásaikat.

150 eves teritoGulyásné Veress Sarolta népi iparművész, és a több mint 150 éves terítő

Már hagyomány a kezdetektől, hogy a naphoz kapcsolódik egy pályázat, melynek megálmodója a falu szülötte Gulyásné Veres Sarolta népi iparművész. Célja bemutatni  a beregi keresztszemes hímzés élő hagyományát, összegyűjteni, összegyűlni az évnek e jeles napján azoknak, akik  ma is művelik, tanítják a hímzés fortélyait lányaiknak, unokáiknak. 

A keresztszemes hímzésen  leginkább a természet motívumait ábrázolták piros, kék,  és fekete színösszeállításban. A mintákkal abroszokat, ágybeliket, használati tárgyakat díszítettek. A beregi keresztszemes mintakincse igen gazdag a legkedveltebbek a virágminták, tulipános,  szegfűs, rózsás, de megjelenik az életfa, az állatos minta közül a szarvasos pelikános.

A pályázatot Tákos Önkormányzata hirdette meg, melynek témája a ma élő népművészeti alkotások bemutatása. Minden évben más-más témakörben  mutatják be a beregi-szatmári-szabolcsi asszonyok  lányok a kézimunkákon keresztül a népművészeti hagyomány  motívumait. 2018-ban "bereg rózsái" névvel a pályázatra a rózsát ábrázoló alkotásokat várták.

Az idén egy különlegességgel is készülnek a szervezők. A zsűrizett termékek sátrában egy  több mint 150 éve készült rózsa mintás terítő is megtekinthető lesz. A terítő a tákosi Gulyás család tulajdonában van a község Népi iparművésze Gulyásné Veres Sarolta mutatja be a látogatóknak.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280