Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 10:25

„...mintha hazajönnél” XIII. PanyolaFeszt 2018. augusztus 2-4. - itt a teljes program!

  • Közzétéve Kultúra

Ha szereted a természeti értékeket, a jó levegőt, a kirándulásokat és a kiváló, minőségi zenét, a remek gasztronómiai különlegességeket, akkor a PanyolaFeszten a helyed. A település évről évre  hazavárja  vendégeit.

36874947 2113704678872557 5142295551009619968 n

Aki egyszer ellátogatott oda, többet nem tudja elengedni ezt a vidéket és szívesen vissza tér többször is erre a különleges helyre. A  nyári fesztivált az idén immáron XIII. alkalommal szervezi meg ugyanaz a lelkes helybéli csapat  Muhari Zoltán, a település polgármesterének vezetésével. 

A fesztivál fellépői

Uknow Duo zenekar műsora

augusztus 02., csütörtök 19.00

A budapesti székhelyű duó zenekar 2014-ben alakult. Repertoárjuk rendkívül színes, széles skálán mozog és folyamatosan bővül.  Játszanak pop/rock dalokat, sajátos feldolgozású jazz standardek, latin világ gyöngyszemeit és underground örökzöldeket saját felfogásban. Az élő koncertek ének-gitár-loop felállásban történik. Rendszeres fellépő több budapesti klubnak. Részt vettek a Veszprémi Utcazene Fesztivál versenyprogramjában, az Egri Utcazenészek Versenyén, az Ördögkatlan Fesztiválon, a Színházak Éjszakáján, a Karinthy Színházban, ezeken kívül pedig több más városi rendezvényen is játszanak/játszottak már.
A zenekar tagjai: Pénzes Stefi – ének, Dörnyei Szabi - gitár, loop

Utánfutók Zenekar koncert

augusztus 02., csütörtök 20.00

Folkkocsma

augusztus 02., péntek 22.00

A Panyolai Szilvórium Zrt. standjánál


Csík Zenekar és Presser Gábor koncert   

augusztus 03., péntek 20.30

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már 30 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik. Ezzel büszkélkedhet a Csík Zenekar.

Jövőbeli műsoraiban a közönség által szeretett igényes, sokszínű zenei világukat viszik tovább az új dalaikban, miközben megidézik azokat a régi szép összeállításokat is, amelyek nemcsak a mi szívünkben, a közönség lelkében, hanem az utóbbi évtizedek magyar zenei palettáján is nyomot hagytak végérvényesen. Panyolára ezúttal Presser Gábort hívta el vendégeként a zenekar, akivel már sok éve baráti kapcsolatban muzsikálnak. A koncerten biztosan elhangzanak a közönség által legismertebb, legsikeresebb közös dalok, Presser-feldolgozások, így igazi zenei csemegének ígérkezik ez az előadás.

Bohemian Betyars koncert

augusztus 03., péntek 22.30

Az együttes megalakulása, 2009 óta, nemcsak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe, a speed-folk, freak-punkos mindig vidám, mindig energikus formációjával. Evés, ivás duhajkodás, szerelem és sírva vigadás jellemzi. A koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol és minden lábat táncra bír. Különleges hangzásukkal hitelesen képviselik a hazai keserédes lét-szemlélet unikumát, zenéjükben egyedi, saját ízlésükre formálják a magyar, balkán és cigány népzenét a punk, ska és még megannyi stílus találkozásával. A zenekart talán az teszi a különlegesebbé, hogy ez az ‘életérzés’ olyan autentikusan árad a zenéjükből, mivel a kezdetekben igazi csavargók módjára járták körül utcazenélve Európát. Mára a hazai és európai klubbok és fesztiválok vissza járó vendégei, de megjárták már Kínát, Japánt, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat is. 2017-ben gyűjtés szerveztek, hogy a világ minden sarkát bejárhassák, ennek köszönhetően tavaly megjárták Ázsia több fontosabb városát, ahol lehetőségük volt fellépni a Japán Shibuya Showcase Festival-on, és a dél-koreai Zandari Festa Showcase-n, 2018 márciusában pedig az észak-amerikai SXSW-n bemutatkoztak két fellépéssel.

Szatmár Táncegyüttes

augusztus 03., péntek 18.00

Csipkés Együttes (Kárpátalja)

augusztus 03., péntek 18.30

Az együttes 2013 tavaszán alakult Ungváron. A Csipkés nevet prímásáról, Molnár Istvánról (beceneve Csipkés) kapta. „Egy együttest nem egyszerű megalakítani, de még nehezebb megtartani. - nyilatkozta a Csipkés zenekar vezetője. A tanulást nem lehet abba hagyni, újabb tájegységek zenéit tanuljuk, gyakoroljuk folyamatosan.”  A csapat célja, hogy visszahozza a régi magyar szokásokat, a népzenét, a néptáncot ebbe a modern, rohanó világba. Ma már nemcsak az idősebbeket, szerencsére egyre több fiatalt is csábít az élő zene. A vidám társaság már több vetélkedőn is megfordult. Ott voltak a tavalyi Fölszállott a páva műsorában, ahol az ungvári Dayka Gábor Középiskola Csüllő néptáncegyüttesét kísérték. Pár hónapja indult Kárpátalján a táncházmozgalom a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület támogatásával. A mozgalomnak köszönhetően rengeteg helyre jutottak el, szinte már az egész magyarlakta területet bejárták. Az állandó táncházakon kívül szüreti mulatságokon, a vadászbálokon, egyéb rendezvényen és esküvőkön lépnek fel. A panyolaFeszten főleg magyar bődi, rábaközi, dobronyi, vajdaszentiványi, kalocsai, kárpátaljai, felvidéki-tánc, ének és zene hallható.

Good Company zenekar 

augusztus 03., péntek 19.00

„Tuba ágyra helyezett akusztikus rock, egy csipetnyi népzenével fűszerezve.” 

Talán így lehetne egy mondatban összefoglalni a Good Company stílusát. A zenekar más előadók dalai feldolgozásával kezdte pályafutását, de mára már saját szerzeményeikkel szórakoztatják egyre bővülő közönségüket. Az elmúlt öt évben számos önálló klubkoncertet adtak, felléptek fesztiválokon, kipróbálták magukat szakmai megmérettetéseken. 2015-ben szarvasi Dobbantó Zenei Tehetségkutató dobogós zenekara, maguknak tudhatják a Ceglédi Utcazene Fesztivál legrangosabb díját, a rendezvényszervezői díjat, illetve több mint 600 induló közül bekerültek a 2015-ös Öröm a Zene tehetségkutató 10 döntőse közé. Büszkék az Ismerős Arcok zenekarhoz fűződő barátságukra. Sok közös koncerttel a hátuk mögött mára az együttes állandó vendégzenekarának mondhatják magukat. A zenekar fennállásának 5 éves évfordulója alkalmából idén  a 2016-ban Rítus címmel megjelent nagylemezük dalai mellett új számokkal, illetve a kezdeti időkből származó legsikeresebb feldolgozásokkal is találkozhat a nagyérdemű.

Az együttes tagjai: Bradanovics Bernadett – hegedű/ének, Sejben Győző – gitár/ének/dalszerző, Kalmár Gergely – tuba/zenekarvezető,     Horváth Zoltán – dob

Szatmár Kamara utcanéptánc

augusztus 03., péntek 22.00


Harcsa Veronika- Gyémánt Bálint Duó jazzkoncert

augusztus 04., szombat 17.00

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig hat lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik. Első duólemezük, a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott Lifelover után december 7-én a Zeneakadémián mutatják be új, Tell Her című albumukat. Az új lemez anyagát Harcsa Veronika zenei ötletei és szövegei nyomán közösen dolgozták ki, majd a végső hangzás megalkotásában a New York-i születésű producer, Jeremy Friedman volt a kreatív munkatársuk. A dalok rendkívül személyes ihletettségűek, és egyaránt hordoznak magukban mélységet, felszabadultságot és humort. A lemezbemutató koncertre ellátogató néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja.

Fitos Dezső Társulat- Falusi színek autentikus néptáncműsor

augusztus 04., szombat 19.00

A társulat 2013-ban Washingtonban bemutatott nagy sikerű A Magyar Falu című táncprodukciójának folytatása újra visszanyúl a tiszta forráshoz. Nagy kihívás és fontos feladat hagyományainkat őrizni és egyéni ízzel bemutatva színházi élménnyé emelni a ma emberének. A kíváncsiságból, amely mindig figyelemmel veszi körül a másik embert, különösen a távolról érkezőt és abból a kíváncsiságból, amely önmagát fürkészi: ki vagyok én, kik voltak az elődeink, hogy éltek, miben hittek...? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. A Kárpát-medence kulturális sokszínűsége, melynek kimeríthetetlen a folklórkincse, változatos és színes világot mutat be a városlakóknak. Az élet rendje évszakról évszakra, napról napra, percről percre diktálja a tennivalókat. Dalainkban, zenénkben és táncainkban   megőrizve azt az ősi tudást és erőt, ami régről jön, és ott van mindnyájunkban. A műsorban láthatunk Kalocsa, Felső-Tisza, Bihar, Máramaros, Kalotaszeg és Marosmenti vidék táncait.

Alkotók: rendező-koreográfus: Fitos Dezső, Kocsis Enikő; zenél: Bazseva zenekar; zenei szerkesztő: Nyitrai Tamás; zeneszerző: Szabó Dániel; közreműködik: Szentendre Táncegyüttes. Időtartam: 60 perc

Szabó Balázs Bandája koncert

augusztus 04., szombat 21.00

Óperentzia Feat. Csángálló koncert 

augusztus 04., szombat 23.00     

Béres András Kör előadása

augusztus 04., szombat 16.30

Az együttes 10 évvel ezelőtt alakult meg. A helyi hagyományok ápolását  magára vállaló csoport. Béres András, Rozsályi születésű néprajzkutató jelölte ki az utunk a népmese valamint néptánc gyűjtéseivel. A csoport gyermek valamint felnőtt tagozattal rendelkezik. A legidősebb felnőtt táncosunk 64 éves és aktívan részt vesz a heti próbákon. Célunk a szatmári néphagyományok őrzése (mesék, táncok, dalok). Helyi fellépéseken túl Panyolán, Géberjénben, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Szatmárnémetiben, Kézdiszentléleken (Perkői-búcsú), valamint Ivano-Frankivszkban (Ukrajna) léptünk fel. Fontos feladatunk, hogy Béres gyűjtéseket is folyamatosan dolgozzunk fel és mutassuk meg fellépéseinken.  Viseletünk szatmári viselet. Táncaink: szatmári, hortobágyi, viski, széki, mikepércsi csárdás. Panyolán szatmári, mikepércsi és valószínűleg viski csárdást fogunk előadni. 

Dánielfy Gergő és az Utazók

augusztus 04., szombat 20.00

Gyere, utazz velünk!

Az együttes frontemberét, Dánielfy Gergőt már ismerheti a közönség tehetségkutató műsorokból. Legutóbb tavaly decemberben, A Dal című adás válogatójában is láthattuk őt. A rátermett fiú hétről hétre mind jobban belopta  magát a nézők és zenekedvelők szívébe. Az Azt mondtad című remek szerzeményét a legjobb 30 dal közé választotta a zsűri. A kiváló produkció egyedi hangzásvilágával a műsor döntőjéig menetelt. Nagy meglepetés és öröm, amikor a szakmai zsűri neki ítélte Az Év Felfedezettje Díjat is.  Hazánkat ugyan nem az ő egyéni zenéje képviselte Lisszabonban, mégis sokak kedvence lett lírai alkotása. Mint minden megmérettetésen, itt is rengeteg élménnyel és tapasztalattal  gazdagodott a fiatal muzsikus. Aki nem mellesleg Kaposvárott színész-növendék. A zenei munkákkal sem állt le, hiszen a számtalan elismerés arra ösztönözi, hogy még nagyobb lendülettel folytassa ezt is. Megalapította zenekarát, Dánielfy Gergő és az Utazók elnevezéssel. Öt tehetséges, vagány srácot hozott össze az élet, akik mondandójukat egyéni dallamokban fogalmazzák meg a nagyvilágnak.

Az ifjú csapat nagy lendülettel és profi zenei előélettel kezdte meg az első album elkészítését. Sajátos hangzás, egyedi stílus jellemzi első CD-jüket, igazi LÉLEKUTAZÁS. Különleges, változatos, formabontó - így jellemezhetjük a csapat izgalmas utazásra invitáló lemezét. A magyar könnyűzenei élet alternatív, rendhagyó popegyüttessel gazdagodott. Dalaikban az akusztikus és a folkpopos hangzásvilágot ötvözik, olykor népzenei elemeket is használnak. A szaxofon hangsúlyosan jelenik meg dalaikban. Közkedvelt, érces, rezonáns tónusa miatt használják romantikus és modern zenéikhez.

A zenekar tagjai: Budai Levente – gitár; Dánielfy Gergő - ének, gitár; Farsang Gergely – basszusgitár; Földi Áron – dob; Mits Marci - szaxofon, billentyűs hangszerek.


Tábortűz és táncház a Fesztivál téren, zenél a Kokas banda

augusztus 04., szombat 22.00

Egyszerre több száz ember táncol a tábortűz körül.

Csupa- Csoda Vándorjátszótér

augusztus 04., szombat 14.00             

A vándorjátszótér csupa minőségi és rendkívüli rendezvényjátékokkal kínál megannyi élményt az érdeklődőknek. Családi játékok, amelyek a 3 évestől egészen a 99 éves korig izgalmas kikapcsolódást ígér generációknak, ahol közösen kellemes időt tölthetnek el együtt a szülők és gyermekeik. Az egyedi játékok, többnyire az érzékek (látás, hallás, tapintás, illat) világa köré csoportosulnak. A kínálatban szerepel óriás kaleidoszkóp, illatozó, tapogató, óriás kirakók, csiki-csuki nyitogatós-, célba dobós játékok, óriás sziklák, golyólabirintus, zenehenger, flipper foci, zene-bona golyópálya és sok más egyedi készítésű különlegességek. Az egész napos programok között szerepel a nem minden napi rajzgéppel történő rajz készítése is, amely animátor segítségével történik és mindenki hazaviheti az elkészített munkát.

Portaprogramok

Újszerű kezdeményezés Panyolán a portaprogram. A faluba látogatók számára mindig érdekes a vidéki élet. A  vendégek maguk is megtapasztalhatják, milyenek az itt élők hétköznapjai, s hogyan ápolják szokásaikat. A falu két nagyszabású eseménysorozatán, a Panyolafeszten és a Hagyományőrző farsangon kinyitja kapuit az ide érkezők előtt. Az utóbbi esemény során több száz maskarás járja az utcákat és betér egy-egy portára, ahol kisebb produkciókba, néptánc-előadásokba és táncoktatásba csöppenhet az érdeklődő.

Sárkánykert porta:

Pálinka szeminárium a szatmári szilvapálinkáról (Gönczi Károly)

augusztus 03., péntek 17.00

Lakásszínház Makranczi Zalán: Védőbeszéd

augusztus 04., szombat 17.00

a fesztivál ideje alatt fotókiállítás: Filep Gergő

A Magyar Táncművészeti Főiskola után a Mátészalkai Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa lett. Az igazi szerelem, a néptánc mellé, körülbelül öt éve érkezett a fotózás. Mindig nyitott szemmel és fényképezőgéppel jár, így örökíti meg a számára fontos, érdekes pillanatokat. Rendszeresen látható fotói különböző fotóművészeti kiállításokon, egyéni és csoportos formában egyaránt, szerte a megyében. Pályázatokon, művészeti versenyeken eredményesen szerepel, több munkáját már első helyezéssel díjazta rangos szakmai zsűri. Kiemelt figyelmet fordít a mobillal készített fotózás művészetére, melynek egyik elismeréseként napjainkban egy kiemelt jelentőségű szakmai csoport, a Mobilart tagjának választották. Panyolán állandó kiállítása van, sárkányportán pedig a falu Hagyományőrző farsang képei látható.

Egyéb programok

A fesztivál ideje alatt a fesztivál elmúlt 12 évének póló- plakát és Filep Gergő kiállítása a februári Hagyományőrző farsang fotóiból; Habarics Béla- Varázslatos Szatmár-Bereg... templomok; Utcaprogram- kézművesek kiállítása és vására; Panyola sparhelt: hagyományos szatmári ételek kóstolója, kupica: panyolai pálinkakóstoló;  gyermekprogramok: bábszínház, népi játékok, kézműves udvar, csocsó, darts;

Kísérőprogramok

Biciklitúra: Középkori Templomok Útja- Kerékpáros örökségtúra a Panyolafeszten; egy reggel a Tisza-parton piknik, strand, zene, tutajkoncert: a Kokas Bandával; Pálinkamustra- vezetett csoportos üzemlátogatás; Panyola Református templom megtekintése idegenvezetéssel; Folkkocsma: Táncház a Kokas Bandával  (Kárpátalja) és a Csipkés Együttessel; Tábortűz és táncház a Fesztivál téren, zenél a Kokas banda; Pálinkaverseny; Pálinka szeminárium a szatmári szilvapálinkáról- Gönczi Károly vezetésével;  Fesztivál zárása ünnepi Istentisztelettel (vasárnap);

Pótor Melinda

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280