MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 6:57

A közmédia kárpátaljai tudósítói nyerték a IV. Kulturális Filmek Fesztiválja filmversenyét Szatmárcsekén

  • Közzétéve Kultúra

2018. május 10-én a  Nemzeti Színházban hirdette meg a IV. Kulturális Filmek Fesztiválja szatmárcsekei filmversényét a nemrég elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész, aki haláláig zsűri elnöke volt a rendezvénynek.

szatmarcseke

A világban szétszórattatásban élő honfitársainkat  a magyar kultúra, a nemzeti identitásunk köti össze, aminek egyik felülete a filmversenynek otthont adó Tudósítók.hu, ahol a Kárpát-medence helyi magyar televíziósai nap, mint nap erősítik bennünk a nemzeti összetartozás érzését. Kerényi Imre imádta ezt a versenyt, az első szóra elvállalta a zsűri elnöki feladatokat, szenvedéllyel, nagy lelkesedéssel csinálta haláláig.

Téma: „Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében”

Azok a filmek versenyeztek, amelyek pozitív példákkal mutatták be a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét. Az alkotók 45 filmet küldtek be a versenyre. Az internetes nézői aktivitás alapján 25 film került a zsűri elé a döntőbe.

A legjobb filmek készítői közel 2 millió forint értékű díjat kaptak. Augusztus 25-én, Szatmárcsekén az odaérkező alkotók számára a zsűri - a zsűri megbízott elnöke Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező és további tagjai, Balogh Ákos Gergely a Reakció Kiadó munkatársa és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője - személyesen értékelte a filmeket.

Együtt átmentek a csónakos fejfás temetőbe, ahol megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét. Az amellett lévő sírjánál emlékeztek meg a tavasszal elhunyt Sarkady Pálról, Szatmárcseke korábbi polgármesteréről, aki évekig otthont adott a fesztiválnak. Tiba Zsolt a település lelkipásztora a református templombeli Istentiszteleten a résztvevőkkel együtt emlékezett meg Kerényi Imréről és Sarkady Pálról.

A Gyülekezeti Házban, a díjátadáson a helyieknek is levetítették a legjobb filmeket.

A közönségdíjat az online legnépszerűbb videó érdemelte ki. A vér nem válik vízzé - vajdasági székelyek című filmet a szabadkai Pannon RTV munkatársai, Gyarmat Angéla, Kovács Róbert és Szügyi Dávid készítették. A 300 ezer forintos közönségdíjat Dr. Halasi Tibortól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának és a Magyar Fejlesztési Bank Felügyelőbizottságának elnökétől vehették át.

A Nemzeti Média és Hírkölési Hatóság ( NMHH ) által felajánlott fődíjat és a hozzá tartozó 800 ezer Ft-ot  a közmédia kárpátaljai tudósítói, Kovács Géza és Vass Tamás a Váraljai kávézó - az élő történelem Ungváron című film alkotói Bolyáki Attilától, a rendezvény alapítójától és Dr. Halasi Tibortól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának és a Magyar Fejlesztési Bank Felügyelőbizottságának elnökétől vehették át.

Szabadkára vihették haza a 2. helyezésért járó 300 ezer Ft-ot a Pannon RTV munkatársai, Herczeg Zsolt, Szalai Adrián és Miskolci Renátó. A Domonkos Tibor hangszerkészítőt bemutató filmért járó díjat Varjú Frigyes a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője, valamint Balogh Ákos Gergely a Reakció Kiadó munkatársa adta át.

A Szegedi papucs története című film kapta a 3. helyezésért járó 250 ezer Ft-ot, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata ajánlott fel. Alkotói Borbás Edina és Németh László.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 100 ezer Ft-os különdíját Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke adta át a Debrecen TV munkatársainak, a Virág virágossága - Csengersima című filmért.

Szatmárcseke különdíját Csoma Zoltán polgármester adta át a Csíkszeredából érkező MTVA tudósítóknak, Csúcs Márianak és Csúcs Péternek, a Húsvétre várva című filmjükért.

Bolyáki Attila, alapító

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280