Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 12:56

Harangok - különleges koncert kézi harangokkal a Gyürei Református Templomban - 2018. november 25-én 14 óra

  • Közzétéve Kultúra

Az "Árokháty Béla támogatói kör" szeretettel meghívja Önt és kedves Családját a "Zenés Áhítat 2018. Programsorozat a leendő orgona javára" Adventi koncert alkalmából 2018. november 25-én /Vasárnap/ 14 órai kezdettel a Gyürei Református Templomban tartandó zenés áhítatra!

Harangosok2

Vendégünk: az  Újpesti Baptista Harangzenekar.

Az amerikai Errol Simmons 1990-ben csatlakozott az Újpesti Baptista Gyülekezethez, miután átvette a Budapesten működő Nemzetközi Lelkimunkásképző Akadémia (IBLA) igazgatását. Zenekedvelő testvérünk gyülekezetünknek ajándékozta kézi harangkészletét, amely akkor egyedülálló volt a magyar baptista közösségben. 1991-ben indult el a munka Kovács István vezetésével. Ma a fiatalokból álló harangzenekart Simon Norbert vezeti.

A kézi harangoknak az Egyesült Államokban komoly hagyománya van. Hazánk első ilyen jellegű ütős együtteseként az Újpesti Baptista Harangzenekar országszerte számos városban és településen mutatta már be e hangszerek különleges hangzásvilágát. A harangok nemesfém ötvözetből készültek, melyeket 11 játékos szólaltat meg. A harangkészlet összesen 37 harangból áll, melyek három oktáv hangterjedelmet fognak át. A zenekar az elmúlt 28 évben országhatáron belül és kívül egyaránt végezte zenei misszióját. Az ország több mint 50 településén csendültek fel a harangok imaházakban, templomokban, művelődési házakban, idősek otthonában, nevelő intézetekben.

Előadásukban klasszikus szerzők harangátiratai éppúgy felcsendülnek, mint az egyházi énekek feldolgozásai vagy a kifejezetten harangokra komponált művek. A lágy harangmuzsika hallgatása elcsendesít, megállásra késztet, segít elgondolkodni tetteink felől, mérlegelni életünket. Hívogató hangjaiban mintha maga Jézus szólna hozzánk:

„Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” (Máté evangéliuma 11:28)

Harangok

A zenekar által használt kézi harangok (handbells) az amerikai Malmark cég által készített hangszerek. A harangtest a hozzá kapcsolódó rugalmas nyéllel és a harangban található nyelvvel együtt alkotja a hangszer főbb részeit. Az ütős hangszerek új generációjához tartozó harangok számos variációban megszólalhatnak, leggyakrabban a játékos kezében fogva (tiszta, csengő hangzás), de nem ritka, hogy a harangasztalon (pizzicato) vagy ütővel megütve (staccato) csendülnek fel.

A harangok tiszta bronz öntvényből készülnek, megközelítőleg 80% vörösréz és 20 % ón felhasználásával. Hangmagasságuk a harangtest nagyságától függ. Miután elkészült a harang, minden egyes harangnak külön-külön meghatározzák azt a pontját, ahol a legjobb hangzást biztosítja. A harangot megjelölik ezen a ponton, és a harangtestet rögzítik ebben az állásban, majd ezt követi egy zenei és mechanikai vizsgálat is, mielőtt a többi haranggal együtt egy készletté alakítanák őket. A harangöntő mesterek kezében a nyers bronz érzékeny, tiszta hangú hangszerré alakul, a harangjátékosok kezében pedig Isten dicséretének és mindannyiunk örömének eszközévé válik.

Harangok1

A hangszereket több mint 30 év óta gyártó cég számos fejlesztést hajtott végre a tökéletes és művészi hangzás elérése érdekében. A kezdetekben még csak 2 oktávos 25 db harangból álló készletektől máig eljutottak a 85 db harangból álló 7 ½ oktávos készletekig. A legmélyebb hangú, s legnagyobb súlyú harangokat ma már alumíniumból készítik.

Harangzenekarok az Egyesült Államokban az 1950-es évektől sorra alakultak gyülekezetekben, iskolákban, egyetemeken. Mára kiterjedt szövetséggé szerveződtek, amely fesztiválokat, szakmai találkozókat, továbbképzéseket szervez tagjainak, valamint magazint ad ki tájékoztatásukra.

Műsor:

W.A.Mozart – Kevin McChesney: Allegro in C
Dan R. Edwards: Énekszóval áldom Jézust (Celebration on Hyfrydol)
Michael Praetorius – Cathy Moklebust: Szép rózsabimbó nyílt ki (Lo, How a Rose)
Katherine Davis - Joel Raney: A kis dobos fiú (The Little Drummer Boy)
Terry Osman: Cold December Flies Away
Felix Mendelssohn – Cynthia Dobrinski: Buzgó szívvel ünnepeljünk (Hark! The Herald Angels Sing)
Lloyd Larson: Csak jászolágy várta (Carols for the Newborn King)

A belépés ingyenes, önkéntes adományokat elfogadunk!
 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280