Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 5:38

Olcsva templomot épít - fotók és újságcikk az ezerkilencszázas évek elejéről

  • Közzétéve Látnivalók

Nagyszerű kezdeményezés a közösségi hálók elterjedésével, hogy lokálpatrióta emberek összegyűjtik szeretett lakhelyük régi fotóit, és megismertetik az ott lakókkal és az leszármazottakkal községük, városuk történetét. Egy ilyen fotó került elő Olcsváról, az "emlékképek" csoportban.

Templomépítés eredeti kép 3

A "tősgyökeres" olcsvai Tóth család tulajdonában lévő  fotó a hátoldalán feljegyzett dátum alapján 1929-ben készült, és az látszik rajta, hogy (talán) az épülő templom fala mellett valamilyen ünnepségen vesznek részt a falu lakosai. Az ünnepség miértje már a múlt homályába veszett.

A régi templomot 1928-ban kezdték el bontani, az újnak az alapkövét 1929-ben rakták le. Lehetséges hogy a fotó az alapkő letételnél készült, és a fal amit bal oldalon látunk még a régi kőtemplom bontásban lévő fala.

Az új, neogótikus stílusban épült református templomot 1930. november 29-én szentelték fel. Az felszentelési ünnepségről a helyi újság is hírt adott:

ujsag1 vert

Az az új templom építése után az Olcsvára érkezőket a Kraszna-hídon átérve ez a kép fogadta az 1930-as években:

Templom régi sáros úttal

Köszönet Tóth Máriának az "Emlékképek Olcsváról" Facebook csoport adminisztrátorának, és a "másik" Tóth családnak, hogy engedélyezték a fotók felhasználását!

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280