Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 16:44

Kremniczky Károlyné: Fogyókúrák

Először meg kell híznunk ahhoz, hogy tudjunk fogyókúrázni. A súlygyarapodás, az elhízás azért történik, mert  az ételekből többet eszünk a kelleténél.  A táplálékok finomak, etetik magukat.  Mi pedig elveszítjük a kontrollunkat az „elég” határán, átadjuk magunkat ennek a nagy, óriási élvezetnek, az evés örömének, szenvedélyének.

vacsora

Szeretet, szex, finom ételek mekkora örömforrások. Ez akkor ott kellemes. Pedig amikor bűnözünk az evéskor, végigmegy az agyunkon az egész  túlevés összes káros következménye és mi mégis megtesszük a saját magunk elleni merényletet, öngólt rúgunk magunknak és maradunk túlsúlyosak, kevésbé esztétikusak, pedig mindennap olvassuk a magazinokban, hogy a kevesebb szebb és azt is, hogy milyen betegségeket okoz a túlevés, annak eredménye a túlsúly.  

A szervezetünk olyan, mint egy nagyon pontosan működő számítógép. A programja tökéletes.  Oszt, szoroz, összead, kivon, mennyi energiát adunk le naponta és mennyit viszünk be táplálékokkal. A különbséget, a többletet  szépen elraktározza. Ide-oda pakolgatja, a végén megjelennek a kis puha zsírpárnák. Első osztályú párnásokká  váltunk, nem egy rozoga fapadosra fogunk emlékeztetni, vigasztaljuk magunkat, a párnások.  

Aki főz, azok között van olyan, aki  szeret kóstolgatni amikorra  befejezi jóllakik. Miután kiszolgálja a családot, elpakol, ez idő alatt is csipeget és lassan,  nagyon lassan fölösleges kilók rakódnak rá, amit lefogyni  nagyon nem könnyű.

Hallottam olyan szakácsról, férfiról,  hogy egy nagy cég konyháját vezette, ő volt a  főséf. Robi az előírt receptek alapján főzött, fűszerezett, ízesített, nem kóstolgatott, nem hízott meg. Érdekes módon nem rajongott az ételekért, nem tudott igazán örülni neki.  A fűszereket kimérte és beleszórta, belekeverte az ételekbe. A levesekbe a több kiló sót és a többi ízesítőt, soha nem kóstolt, nem javította esetleg az ízharmóniát.  Ennek ellenére elégedettek voltak az ízvilággal, amit nyújtott a vállalat dolgozóinak ebédre.

Hallottam olyan ügyes háziasszonyról, aki mindennap főzött az építési vállalkozó  kőműves, nehéz fizikai munkát végző férjének és fiának. Nagy kalóriaértékű nagyon finom ételeket, ő maga pedig teljesen más táplálékon élt. Irénke nagyon csinos, fitt 55 évesen is. Amikor érdeklődtek, mi a titka a csinosságának, azt válaszolta, ha azt enném amit ők, akkor én is…  .

Hallottam olyan közgazdász végzettségű hölgyről, Vivienről,  aki egy húsipari cégnél helyezkedett el dolgozni. Ott sertések vágásával, feldolgozásával foglalkoztak. A dolgozóknak finom reggelit és ebédet készítettek. Azokból a friss  alapanyagokból olyan ételek készültek, hogy szinte örömteli pillanatok voltak, amikor leültek elfogyasztani a finomságokat. Vivi kedvelte ezeket az ételeket. Utána leült az íróasztalához és dolgozott. Majd észrevette, hogy szűkek a ruhái, nem fér bele a nadrágjába. Mivel csinosan ment oda, látta, hogy a táplálkozást illetően itt ez a jövő, ami nem rossz, csak kellemetlen egy fiatal értelmiségi nő számára. Arra nem vállalkozott, hogy munka után egy kondi teremben folytassa,  ledolgozza a plussz kalóriákat.  Nagy döntést hozott. Otthagyta a céget. Más munkahelyet keresett. Visszatért  az ő egyszerű táplálkozásához. 3 hónap múlva a régi önmaga volt.  12 kg-ot fogyott torna nélkül. A bőre szépen visszahúzódott, mivel fiatal volt.

Flórika néni 92 évet élt. Megkérdezték tőle, mi a hosszú élet titka? Ő röviden válaszolt, hogy a mértékletesség a táplálkozásban.

Ilonka néni aki 98 évet élt, Ő azt mondta, délután kettő után  már nem eszik semmit, pihenteti az emésztőrendszerét.

Linuska néni 101 évet élt. Alig evett valamit, sokat mozgott a friss levegőn a kiskertjében.

A női magazinok mindig foglalkoznak a testsúly kérdésével. Sőt fogyókúra versenyt hirdetnek. Fényképpel kell beszámolni  az előtte és utána állapotról. Jázmin mivel így egy csoporthoz tartozott, ez nagyon motiváló volt számára. Itt egy  olyan közösség alakult,  akiknek azonos  volt a problémájuk, a túlsúly, be lehetett számolni a végén, hogy mi történt. Itt sikerült megmutatnia, hogy képes rá.   Sikerült 10 kilótól megszabadulnia. Egy ajándékcsomagot nyert, amiben az egészséget javító készítmények voltak.  Ezt követően, miután lecsengett a verseny, szép lassan visszaszedegette a leadott kilókat.

Hallottam olyan túlsúlyosokról, akik 100 kilón felül voltak, majd erős elhatározásuk lett, konditerembe jártak, megszerették a mozgás örömét, kevesebbet ettek, változtattak az élet módjukon, táplálkozási szokásaikon,  lefogytak és ezt követően konditermet nyitottak és ott személyi edzőként  segítettek a lefogyni vágyóknak. Életük központi témája lett az egészséges életmód  olyannyira, hogy utána ebből éltek meg. 

Hallottam olyanról aki egy szervezett tanfolyamra járt. Ételek kalória kiszámításával foglalkoztak. Ebből állítottak össze napi 1000 kalóriát. Egy pszichológusnő tartotta a foglalkozást. Egy nő volt a legkitartóbb, neki a kurzus alatt sikerült 11 kilót fogynia, a többieknek is, csak kevesebbet, mert ők azért itt – ott képesek voltak egy kicsit  „bűnözni”.

 A túlevés olyan mint egy szenvedélybetegség. Az étel adta ízek öröme,  felfedezése és az evés  túlzásba vitele. A mértékletesség hiányzik. Végül is mindent lehet enni mértékkel. Az alkoholista is tisztában van vele, hogy milyen ő valójában, a drogfogyasztó is, az erős dohányos is, de megteszi mégis a túladagolást.  A káros hatások láthatóak, tudományosan igazoltak és mégis az emberek elkövetik saját maguk egyfajta önpusztítását étellel, itallal, droggal, nikotinnal.   

Hallottam olyan túlsúlyosról, aki nyáron egy mezőgazdasági területen vállalt munkát. Az ott dolgozók munkáját igazgatta. Minden nap megevett egy grill csirkét paprikával, paradicsommal. Kávét és forrásvizet ivott. A határban volt egy forrás.  Járta a területet, ellenőrizte őket, megvolt a megfelelő mozgás. Csodaszépen megszabadult a súlyfölöslegétől. Itt a szénhidrátmentes ételek és a mozgás segített.

Vannak a gyomorszűkítő műtétek. Itt is a kevesebb ételbevitel a lényeg. A műtét igen sokba kerül, de megéri, ha utána be tudja tartani a szabályokat. A kísértés a finom ételek iránt az örök marad. Ha egyedül él, akkor könnyű, de ha egy családnak akár reggelit, vagy vacsorát ad, sok finom ételekkel bánik, akkor már nagyon nehéz.

 A vágy a túlsúlyosokban mindig ott van , hogy hogyan lehetnének kevesebb tömegűek.

A fogyókúra lényege matematikán alapul. A kalóriákkal kell, kellene csínján bánni.

Van az 1000 kalóriás módszer. Bármit ehetsz, ami 1000 kalóriába belefér. Ez a legjobb annak, aki nem végez nehéz fizikai munkát. Aki egyedül él, aki ezt az 1000 kalóriát úgy összeválogatja, hogy különösképpen főznie sem kell, a hűtőjében csak olyan táplálékok vannak, amelyek nem fognak problémát okozni. Tartósan ez szép eredményt produkál.  

Nati ételfutártól rendelt, egész  napi menüt, háromszori étkezést, amit fogyókúrázóknak szántak. A szállító fiú „Carry  boy”reggel 7-kor már ott volt a finomságokkal. Ízléses műanyagdobozkákban érkezett a „ csodamenű”, aminek  volt hatása. Nati délután 2órára az egésznapit mind megette, mivel mindig többet evett a kelleténél. Érdekes módon itt lezárult  az étvágya ennyivel. Csak ezt ette. Hetenként egy kg-ot fogyott. Elégedett lett az alakjával. Mivel szingli, így meg tudja oldani, hogy a konyhát, a főzést ki tudja iktatni az életéből. Pénzvilágban dolgozik, meg tudja fizetni ezt a segítséget. Az ételek finomak, változatosak,meglepetések vannak benne. Nem érzi, hogy éhezik, nincs éhségérzete, ezzel a mennyiséggel éri be, ez segít. Szakember állítja össze a menüt.

Lacika 28 évesen 134 kg – ot nyomott. Próbálkozott hol sikerrel, hol sikertelenül. Végül úgy döntött, hogy  segítséget kér.  Dietetikushoz fordult, aki mint egy terapeuta elbeszélgetett vele. Feltárták az ő esetében az elhízás okait,  majd a szakember megtervezte a napi étrendjét és ezt kövezően 54kg-ot fogyott. Nem bánta meg, hogy ide folyamodott, ugyanis e-nélkül nem ment volna a dolog.  Lacika egészséges ételeket evett addig is, csak a szakember szerint sokat. Itt a mennyiségekkel kapcsolatban is egyeztettek.

 A 40 éves Lucsia  160 kg-ra hízott.  Ekkor fordult orvoshoz, hogy kövér. Az orvos azt mondta, Ön nem kövér, hanem beteg. Hosszú beszélgetésbe kezdtek.  Az orvos próbálta megállapítani az okokat, hogy miért van ez a kényszeres, beteges túlevés.  Depressziós  evésnek, ételfüggőségnek, nevezte Lucsia esetét. A problémája lelki eredetű. Az ő esetében az éltető célok megszűntek, szorongását, félelmeit evészetbe folytotta. Ez a fajta életmód okozta a súlygyarapodását. Azonnal elkezdték a segítségnyújtást. Több terapeuta segített. A terápiák során őszinte volt segítőivel. Vállalta, hogy átláthatóvá válik lelki értelemben is. Szépen, lassan, fokozatosan, egészségesen  haladnak az optimális testsúly elérése felé. 1 év 2 hónap telt el és már nem három, hanem  2 jegyű a mérleg mutatója , közel vannak a végleges álomsúly felé. Az élet számos területén szakember segítségére van szükség.  Nem szégyen hozzájuk fordulni, kérni a szaktudásukat, hiszen a témában szakavatottak, ugyanis tanulják, szakvizsgákat tesznek, ez a hivatásuk, foglalkozásuk és szükség esetén  maximális igyekezettel, empátiával, szeretettel adják ismeretük legjavát.  

A dubai emir elégedetlen volt, amikor megtudta, hogy a város lakosságában egyre nagyobb probléma az elhízás, 2013 – ban kitalálta, hogy aki részt vesz az ország új Your Weight In Gold kampányában, az minden 45 dkg fogyás után kap egy gramm aranyat. Dubaj így oldotta meg a túlsúlykérdést  ---    FOGYÁSÉRT  --    ARANY!!!   

Az emír nem híve a bizonytalan eredményt hozó módszereknek. Ő biztosra ment. Aztán arról nem írtak, hogyha esetleg visszahízza akinek sikerült leadnia a túlsúlyt, akkor vissza kell-e adnia az aranyat. Így még érdekesebb, izgalmasabb,  lenne a motiváció. Tartóssá tenni hosszú távon az elért sikert.

Az egyik ismerős,  gyógyító orvosunkon, aki negyvenéves, bámulatosan művelt, okos, pallérozott elméjű, nagy tudású,  fokozatosan szépen egy  kevéske túlsúly keletkezett.  Bántotta a dolog, hiszen még fiatal. Ő, aki látja, tudja a szervezet egész működését, ismeri a belső szervek, az anyagcsere munkáját,  betegekkel dolgozik, nagyon eredményesen és lelkiismeretesen gyógyítja őket, ő nagyon pontosan tájékozott, hogy a túlsúly mennyi betegséget okoz. Kellemes dolog a sok finomságot elfogyasztani, csakhogy a végeredmény az már nem az.  Vizsgálni kezdte önmagát. Azt gondolta, nagyon helyesen, hogy a fogyás intelligencia kérdése is. Tökéletesen igaza van!!! Fejben dől el minden.  Aztán valóban az ő fejében úgy dőlt el, hogy eredményt hozott. Elhatározta és megcsinálta. Fél év alatt fokozatosan megszabadult a súlyfeleslegétől. Nagyon boldog, hiszen feltűnően  jól néz ki.

A testünk a poggyász, amit egész életünkön keresztül hordanunk kell. Minél több a felesleg rajta, annál rövidebb az út!!! 

Kremniczky Károlyné

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280