MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 8:32

Édesanya bőröndje

Szeretnék Nektek mutatni valami szépet... Kedves mindenki! Nagyszerű nap volt a szombati.

darazsmelinda2Fotó : MyPainterie home decor&vintage pain

A MyPainterie Home Decor & Vintage Painthez és Tóth Katihoz kicsit félve érkeztem Gödöllőre, hogy mi lesz ebből, de hamar rájöttem, nagyon kellenek az ilyen napok és ilyen alkotások, ilyen emberekkel. A lányok közül csak Ricz Erzsit ismertem, de nagyon jó haverok lettünk az alkotás " hevében". Nekem külön öröm, hogy az anyukám régi bőröndjét Kati nem akarta mássá formálni, mint amit Én kitaláltam.

Tudnotok kell, hogy édesanyám 19 évesen a saját gazdaságukban nevelt kis borjukat levágta (sajátkezűleg!) feldolgozta és a fűszerestől kunyerált cukros zsákba (az már impegrálva volt) rakta a feldarabolt húst. Kifestette a száját piros papírral és használ (égetett) gyufaszállal a szemöldökét kihúzta.

Akkoriban 1952-őt mutatott a naptár. Csak úgy lehetett állatot vágni, ha bejelentették a hatóságnál, s akkor Rákosi elvtárséknak be kellett szolgáltatnia hús, zsír.stb egy részét. Szóval a hasznot. "Paraszt ember nem azért dolgozott, hogy más jóllakjék, Ő meg csak lessen"- mondta később igen gyakran az anyukám.

Felöltözött a legelegánsabb ruhájába és a ha jásztelki szomszédok megkérdezték: Hova mész Kiss Maris?- Pestre megyek színházba" hazudta szemrebbenés nélkül, amikor a fiatal borjú húsa a bőröndjében hallgatott. Vitte -feketén -eladni -Pestre. A Keleti pályaudvarnál leszállt a vonatról és betért a vendéglátóhelyekre..... Volt ahol már az államosított főzdékből haragosan zavarták ki, ha a fekete vágott húst kínálta: " Piszkos feketéző, takarodjon vagy rendőrt hívok!"Anyám persze elsietett, főleg, hogy az apja se nézte jó szemmel a feketézést, mert úgy indította útnak, hogy: Ha elkapnak ide haza ne gyere, mehetsz a Dunának!" Persze szégyellette volna az öreg, hogy a fia finánc ( pénzügyőr régi neve), a lánya meg feketézésből tarja el a családot.

Persze a sors pikantériája, hogy ugyanebbe a bőröndbe kerültek a tiszta ruhák és az élelem is, amit a finánc bátyjának vitt Edelénybe, Lillafüredre, Pestre, Békéscsabára. Mezőtúrra, attól függően, hogy mikor hol szolgált.

Sok szép emlék és kínlódás, gyötrelem, a létért vívott harc tanúja volt ez a bőrönd. Kifolyt húslé foltok, letört záró csat jelezte Nekem tavaly, amikor a padláson lomtalanításkor megtaláltam a bőröndöt, hogy az idő nem múlt el nyomtalanul.

darazsmelinda1Fotó : MyPainterie home decor&vintage pain

Az Anyukám négy éve nincs, de bőrönd és a történetek itt vannak Velem és most már Ti is tudjátok, miért volt olyan fontos ez a bőrönd, hogy ilyen legyen.

Darázs Melinda

 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280