Diós-kekszes sütőtökpite recept
- Írta: Kiss Ambrus Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
Csodálatos az íze, illata. A ropogós diós-kekszes réteg pedig még különlegesebbé teszi.
Hozzávalók / 8 adag
A tésztához
175 g finomliszt
0.5 tk só
1 ek cukor (kristály)
113 g margarin (hideg, kockára vágott)
60 ml víz (hideg)
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A töltelék alá
15 dkg kekszmorzsa (zabfalatból vagy csokidarabos száraz kekszből)
1.5 marék dió (vagy bármilyen mogyoróféle, olajos mag)
A töltelékhez
2 db tojás (nagy)
100 ml habtejszín (30 %-os)
110 g barna cukor (vagy nádcukor)
400 g sütőtök (püré)
1 tk fahéj (őrölt)
1 kk gyömbér (őrölt)
1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt)
0.5 tk só
A töltelék tetejére és a tálaláshoz
fahéj ízlés szerint
1 ek barna cukor (vagy nádcukor)
1 dl habtejszín (ízlés szerint a tálaláshoz)
Elkészítés
A sütőtök-pürét konzerv formában is vehetjük, de a sütőtök-szezonban a legjobb, ha mi magunk készítjük el. Vágjuk darabokra a tököket, és a sütőben alufólián és alufóliával letakarva, süssük őket addig, amíg kanalazhatóvá nem válik a húsuk. Ha kisebb darabokra vágjuk, hamarabb kész van, de ez a művelet fél órától akár egy óráig is tarthat. Megéri időt szánni rá, a maradék pürét pedig eltehetjük akár a fagyasztóba is.
Míg a tökpüré elkészül, a tésztát összegyúrjuk. Dolgozzuk össze a hozzávalókat kézzel vagy géppel. Formáljunk a masszából golyót, majd korong alakban nyomjuk össze, és fél órát pihentessük a hűtőben.
Fél óra leteltével lisztes deszkán/alátéten nyújtsuk akkorára a tésztát, amekkora formába szeretnénk tenni. A legszebb a piteforma, mert így még díszíthetjük is a szélét, de a kapcsos formában is nagyon szép lehet a pite. A kilógó széleket vagy levágjuk, vagy a kapcsos formában rádolgozzuk a forma oldalára. Mielőtt a formába helyezzük, vékonyan kivajazzuk a tálat. Ezután újra visszahelyezzük a hűtőbe a tésztát fél órára, most már formával együtt.
A megsült tökből kivájjuk a húst, és mikor kihűlt, összedolgozzuk az alapanyagokat. Nem kell nagyon simára keverni, így nem fog majd a sütemény teteje berepedezni. Adjuk hozzá a fűszereket, a tejszínt, tojást és a cukrot.
Helyezzük a kekszet és a diót egy zacskóba, kössük be a száját, és üssük addig a nyújtófával vagy az öklünkkel, amíg apró darabokra nem törnek. Ez a morzsalék megy a hideg tésztára. Nyomkodjuk jól bele, kanál segítségével terítsük szét egyenletesen a tésztán. Ez a réteg fogja megakadályozni, hogy elázzon a tésztánk sütés közben. Isteni, ha a keksz gyömbéres vagy csokidarabos.
A tészta mindig kerüljön vissza a hűtőbe, és csak akkor vegyük elő, ha már kész a töltelék.
Melegítsük elő a sütőt.
Egyenletesen oszlassuk el a tölteléket a tésztán, megszórhatjuk még kis barna cukorral is, mielőtt a sütőbe tennénk. Süssük közepes lángon. Ne süssük túl, kivehetjük, ha a széle már barnás színű, és úgy is megállapíthatjuk, hogy kész van, ha a szélétől 1 cm-re a késünket a töltelékbe szúrva a kés szinte tisztán jön ki, vagyis nem ragad hozzá a püré. Tegyünk a forma alá egy nagyobb tepsit, így megóvjuk a sütőnket. Vigyázzunk a formával. Várjuk meg, amíg kihűl.
Külföldön legtöbbször sűrű tejszínhabbal kínálják.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 23 cm/29 cm cm
Forrás:nosalty.hu