Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 15, 11:24

Éles kasza és erős kéz - 10. Jubileumi Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozója

Ezekre mindenképp szükség volt az immár 10. Jubileumi Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozóján július 7-én, szombaton. 

IMG 3830

Idén 10. alkalommal rendezte meg a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ az aratónapot. Az egész napos programoknak és a versenynek ebben az évben is a Nyakas Farm ad otthont július 7-én. Az aratónapra közel 20 csapat nevezett, köztük Hajdúnánás három testvérvárosa Ustron, Csíkszereda és Érmihályfalva, de érkeztek Székelykeresztúrról is, akiknek tagjai szintén kaszát vettek kezükbe, s megmutatták, hogyan is néz ki egy tradicionális aratás.

A találkozóra ezúttal is a környező települések kertbarát körei, hagyományőrző csoportjai érketek, illetve a helyi kis közösségek is.

A Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport által tíz éve életre keltett arató nap gondolata láthatóan termékeny talajra talált, és egyre többen érzik magukénak ezt az egész napos hagyományőrző rendezvényt.

IMG 3826

Szombaton, a Nyakas Farmra kilátogatók betekintést nyerhettek a szalmakalap készítés rejtelmeibe. Emellett a Hajdúnánási Helyi Sajátosságok munkatársai kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A foglalkozásokon az érdeklődők kipróbálhatták a nemezelést, a bőrművességet és szalmafonást.

A megyei búzagyűjtés ebben az évben is elindult

 Idén 8. alkalommal hirdeti meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyarok Kenyere programot. A jótékonysági kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence magyarlakta részein élő segítőkész adományozóktól nemzeti összefogással búzát gyűjtsenek. Az összegyűjtött búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában osztják szét a határokon innen és a határokon túl, a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.

IMG 3690

A program első állomása a Megyei Búzagyűjtő Nap volt, melyre az Aratók Találkozója keretein belül került sor Hajdúnánáson, a Nyakas Farm területén.

IMG 3804

A nap legfontosabb mozgatóereje leginkább a közös munka, a jó hangulat, a nóta, egyszóval egy jó kis fesztivál hangulat, amiért érdemes volt megtenni néhány kilométert. Délben a jóízűen elfogyasztott étkek után már a szórakozásé volt a főszerep, a hagyományőrző csoportok dalosai egymást váltották a nagy sátor színpadán.

Harsányi Zsolt

sajtóreferens

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700