MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 13:06

Rongyos lapótya (rongyos lapóka)

Két községben, Tunyogmatolcson és Penyigén készítik a rongyos lapótyát.  Mindkét község a magáénak ismeri a receptet. A fotót a Szenkeparti Nagyvásáron készítettük, a recept Penyige honlapjáról került kimásolásra:

DSC 0783

Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipetnyi só, 4 evőkanál aludttej, 1 teáskanál szódabikarbóna (pezsgő). A tészta kenéséhez és a sütéshez sertészsír.

A lisztet a sóval, aludttejjel, szódabikarbónával, és langyos vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és legalább fél órára félretesszük pihenni.

Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk fél centiméter vastagra. Zsírral átkenjük a tetejét. Hosszában gondosan feltekerjük, majd öt centiméteres darabokat vágunk belőle. Ezeket a kisebb csigatésztákat talpára állítjuk, és palacsinta nagyságúra egyenként kinyújtjuk. Kézfejünkön is meghúzkodhatjuk, így tovább alakíthatunk rajta.

DSC 0700

Palacsintasütőben, forró zsírban mindkét oldalán egyenként kisütjük a lapótyákat.

Frissítés:

A bevezető szöveg már nem fedi a valóságot, egy fiatal mezőcsáti biológia-rajz szakos pedagógusnak, Kékedi Leventének megtetszett a honlapunkon megjelenő recept, azóta is már többször elkészítette ezt a jellemzően szatmári ételt. (köszönjük a visszajelzést)

 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280