Berényi laskagomba leves füstölt tarjával
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg füstölt tarja
0.5 dl olaj
5 dkg Kolozsvári szalonna
15 dkg laska gomba 1 szál sárgarépa (15 dkg)
1 szál petrezselyemgyökér (10 dkg)
1 db kicsi zeller (5 dkg)
1 fej vöröshagyma (5 dkg)
2 gerezd fokhagyma
babérlevél, bors, csípős paprika húsleves (1 liter) vagy vegeta
1 kávéskanál piros paprika liszt vagy keményítő tejföl friss petrezselyemzöld
Betét (összekeverjük, késsel vagy kanállal a levesbe szaggatjuk) 1 db tojás liszt só víz
Elkészítés:
A szalonnát kisütjük, a vöröshagymát megpirítjuk. A kockára vágott sárgarépát, a zellergyökeret, a laskagombát és a füstölt tarját is megpirítjuk. Babérlevéllel, sóval, borssal, fokhagymával (vegetával), csípős paprikával ízesítjük. Pirospaprikával megszórjuk, felengedjük. Tejfölös habarással sűrítjük, friss vágott petrezselyemmel megszórjuk (ízlés szerint lehet vágott kaporral is ízesíteni). A betétet beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe.