Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 5:38

Egy tál dödölle? - Ki ismer rá más néven?

dödölle

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása.

Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el.

Hozzávalók / 4 adag
    8 db burgonya
    30 dkg liszt
    só ízlés szerint
    20 dkg füstölt szalonna
    3 db vöröshagyma
    3 dl tejföl
Elkészítés:
A krumplit meghámozva, felkockázva annyi sós vízben főzzük, ami éppen ellepi. Fontos, hogy ne legyen túl sok a víz.
Amíg a krumpli fő, a felkockázott szalonna zsírján pirítjuk a szintén kockára vágott hagymát.
Amikor megfőtt a krumpli, botmixerrel összeturmixoljuk és takarék lángon, állandó keverés közben addig keverünk lisztet hozzá, míg a massza össze nem áll. Kis gyakorlatot igényel az ügy, hogy se túl kemény ne legyen a massza, se túl ragacsos.
 A hagymás zsírrral kikenünk egy tepsit és a hagymás zsírba mártogatott kanállal a tepsibe szaggatjuk a liszttel kevert krumplimasszát.
Rétegenként meglocsoljuk a hagymás szalonnazsírral.
Sütőben átsütjük.
 Tejföllel tálaljuk.

Forráás: Nosalty.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280