Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 15, 11:24

Erdélyi Farsangi fánk azaz pánkó

Eddig életemben kétszer sütöttem fánkot. Először, amikor kipróbáltam ezt a receptet és most. A receptet egy volt babanaplós társamtól kaptam, Evitől, akinél viszont családi hagyománynak számít, nagymamája is eszerint készítette már! Habkönnyű, finom fánkok születnek eredményül. Amiket mifelénk pánkónak szokás nevezni.

fánk

 

Szalagos fánk

Hozzalók:

1/2 kg lisztáv,2,5 dkg élesztő,5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohárka rum (én ezt kihagytam), késhegynyi só, 3,5 dl tej és kb. 1 l olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az a legjobb, ha konyhahőmérsékletű alapanyagokból dolgozunk, ki kell venni őket - még az eszközöket is - idejében a hűtőből-kamrából. 2 dl langyos tejben feloldunk 1 ek. porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 3 kanál lisztet hozzákavarva félsűrű kovászt készítünk. Hagyjuk 10-15 percet állni. A többi porcukrot és a tojássárgáját elkavarjuk, majd az érett kovászhoz adjuk. Hozzáöntjük a felolvasztott, langyosra hűtött vajat, a lisztet, beletesszük a sót és a többi langyos tejet. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. Lágy, kalácsszerű tésztát kell kapnunk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

Ez után még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, liszttel enyhén meghintett darabokat letakarjuk. Sütés előtt a tetejét ujjunkkal benyomjuk - ide kerül a lekvár - és lyukkal lefelé bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre 3-4 darab sütését. Az olaj hőfokát próbafánkdarabbal teszteljük. Ha túl forró az olaj hirtelen pirul és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.

A sütés kezdetén lehet fedőt is tenni rá mindaddig, míg meg nem fordítottuk. Az átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról. Szürőkanállal szedjük ki, az olajat lecsepegtetjük, majd még forrón megszórjuk vaniliáscukorral vagy porcukorral. Langyosan tálaljuk. A lehullott darabokat újragyúrjuk, újrakelesztve szaggatjuk és utoljára sütjük. Bevallom, az első adagot kivéve, nem használtam a fedőt. Kipróbáltam, de nem jobb a végeredmény azzal sem, viszont annyit elértem, hogy iszonyatosan kezdett fröcskölni az olaj, amikor belecsöppent a fedőről egy csepp víz.

Az első adagot pohárral szaggattam ki, a leeső részek összegyúrása után viszont Nagyobbikom kis virágokat szúrt ki a tésztából, az ezután is leeső tésztát pedig vékonyra nyújtottam és csörögeszerűen felszabdalva sütöttem meg. Fahéjas porcukorral szórtam meg. Nagyon belaktunk belőle. 

Forrás: http://edithreceptjei.blogspot.hu/2010/02/fank-azaz-panko.html

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700