Kocsonya, akár füstölt ízzel
- Írta: Vályi Péterné
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Ma kocsonyát készítettem, a családom imádja ha van egy kis füstös íze, ezért tettem bele egy kevés füstölt csülköt is.
Általában két csomag fagyasztott kocsonyahúst szoktam venni. Jól megtisztítom és egy 12 l -es fazékba teszem oda főni, úgy hogy a fazék legyen vízzel tele. Mikor felfő leszedni a habot róla, mint a húslevesnél. Utána kevés só kb. egy evőkanálnyi, szemes bors, csípős paprika és két - három fej fokhagyma.
Lassú tűzön kell főzni, hogy szép tiszta legyen a leve, addig míg a hús elválik a csontól. Ilyenkor mindig teszek ki egy picit hűlni, hogy megalszik- e.
Ha eléggé kemény már, akkor megkóstolom a fazékban lévőt, és még sót, ha szükséges őrölt borsot és egy pici delikátot teszek bele. Kb 5 perc múlva szűrőn keresztül leszűröm a levét tányérokba. A húst kicsontozom és úgy teszem a leszűrt lébe a tányérokba. Hideg helyre kell tenni és hamar megalszik.
Ha azt akarom, hogy füstölt íze legyen, akkor teszek hozzá egy kis füstölt csülköt. De anélkül is finom.
Lehet friss körömből, bőrből és csülökből is főzni. Az a lényeg, hogy bőrös hús legyen, de bőr mindenképp szükséges, mert attól alszik meg.
Vályi Péterné, Ibolya