Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 19, 22:11

Gyomorégés esetén akácvirág tea hatásos lehet

  • Közzétéve Életmód

A gyomorégés valójában egy tünet, melynél leggyakrabb ok, hogy a gyomorsav a gyomorból visszaszivárog a nyelőcsőbe, ahol a feláramló sav felmaródásokat okozhat. A reflux gyakori probléma, kezeletlenül krónikussá válhat, és súlyos betegségeket eredményezhet, mint például a nyelőcsőrák kialakulása.

Akacvirag

A gyomorégés leggyakrabban étkezést követő 1-2 órában jelentkezik. A tüneteket fokozhatja az előrehajoló mozgás, és a fekvő testhelyzet, vagy akár a szűk ruházat.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, gyógynövényes kezelésekről írok.

A gyomorégés során a főbb tünetek a mellkastájéki fájdalom, gyomorsav felböfögése, köhögés, égő érzés. A gyomorégés járhat fájdalmas, nehezített nyeléssel, amely nyelőcső gyulladásra, szűkületre utalhat. A gyomorégés kialakulhat hormonális probléma miatt is. A hormon (gasztrin) termelését az elfogyasztott ételek is befolyásolják.

Egyes ételek például az étcsokoládé, a vörösbor, kávé, energiaitalok, szénsavas üdítők, alkohol, fűszeres ételek, paradicsom, citrusfélék hatására, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is fokozódik a gyomorsav-termelődés. Gyomorégés tünetei jelentkeznek rekeszsérv, gyomorsüllyedés esetén is.

Sok embernél a stresszhelyzet okoz gyomorégéses panaszokat. A záróizom gyengesége, záróizom megnyílása miatti gyomorégés túlsúly vagy túlzott mértékű, „nagyevést” követően jelentkezhet. A záróizom ellazulását okozzák a magas zsírtartalmú, olajban sült ételek, teljes tejből készített tejtermékek egyaránt. Javasolt a tüneteket okozó ételek elhagyása, illetve többszöri kis mennyiségű étkezés beiktatása.

Gyomorégés tüneteinek kezelésére az fehér akácvirág tea fogyasztását szoktam általában javasolni.

Fehér akác (Robinia pseudoacacia) nagyméretű, 30-40 méterre növő fa, kérge hálózatosan repedezett szürkésbarna színű. Fürtökben nyíló fehér pillangós virágai levélhónaljban találhatóak. Drogja az akácvirág (Robiniae pseudoacaciae flos) a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is megtalálható.

Az akácvirág teát, élvezeti teaként is fogyaszthatjuk, mivel teája édeskés, kellemes ízű. Egyik kiemelt terület a gyógyászati felhasználás során, a gyomorsavtúltengésre, refluxra történő felhasználása. Ekkor javasolt este vacsora után egy csészényi akácvirágtea fogyasztása. Elkészítése: egy teáskanálnyi szárított akácvirágteát forrázzunk le 2 dl vízzel, majd 5-10 percet követően szűrjük, fogyasszuk. A teát kiegészíthetjük akácvirág mézzel, a gyomorsavtúltengés csökkentése érdekében. Teáját kúraszerűen használjuk.

Enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik, e cél érdekében reggel érdemes elfogyasztanunk egy csésze akácvirág teát.

Nyugtató hatását is élvezhetjük, stresszes helyzetekben, de ebből a célból inkább teakeverékek alkotóelemeként szoktuk használni.

Az akácvirágtea másik kiemelkedő gyógyászati felhasználási területe a felsőlégúti megbetegedés során kialakuló köhögéscsillapítás. Ekkor az akácvirág tea elkészítését követően a teát ízesítsük, akácmézzel, hársmézzel, kakukkfű vagy bodzavirág mézzel, a köhögéscsillapítás és a felső légúti megbetegedés csökkentése érdekében.

Akár magunk is begyűjthetjük az akácvirágot. A gyűjtést a virágzás kezdetén kell elvégezni. Az elvirított virágokat már ne szedjük le! A fürtökben begyűjtött virágot, fejtsük le a zöld száráról és szellős fénytől védett helyen szárítsuk, forgassuk a bebarnulás megelőzése érdekében. Készíthetünk a virágokból szörpöt is. A túlzott mértékű szörp (tea) fogyasztása hasmenést okozhat, enyhe hashajtó hatása miatt. Tehát mindig fontos a mértékletesség.

Én akácvirágzáskor 25-30 dkg lefejtett virágból szoktam készíteni szörpöt. Ebből a mennyiségből 2,5-2,7 liter akácvirág szörp készül. Amit 1:4 hígítási arányban szoktunk inni, de ki-ki ízlés szerint hígíthatja.

Hozzávalók: 25-30 dkg fehér – friss - akácvirág lefejtve (lehet szárított virág is, én akkor 10 dkg-ot használok), 1,5 kg cukor, 1,5 l víz, 4 db citrom, ízlés szerint citromsav – ha szükséges.

Elkészítés: A cukrot és a vizet egy nagy fazékba öntjük, majd az egészet felforraljuk. 5-10 perc forrást követően, levesszük a tűzhelyről és beledobjuk a lefejtett akácvirágokat. A meghámozott citromokat felkarikázzuk (ha bio, akkor nem szükséges meghámozni) és hozzáadjuk a sziruphoz. Én, ha nem kapok bio citromot, sok esetben inkább kicsavarom a citrom levét és azt adom a sziruphoz. Alaposan elkeverjük, majd lefedve, időnként megkeverve 3-4 napig állni hagyjuk hűvös helyen. A virágokat és a citromot kiszedem szűrőbe, az edény fölött, alaposan átnyomkodom. Megkóstolom, ha a citromot kevésnek találom benne, még egy kicsi citromsavval ízesítem.

Én, a férjem nagymamájától, nedves dunsztban tanultam elrakni, és ezt alkalmazom a mai napig. Ezért, az érlelés után üvegekbe szűröm a szirupot, úgy, hogy ne legyen teljesen tele, 1-1,5 ujjnyi maradjon a nyakától, és egy nagy fazékba állítom az üvegeket. Szobahőmérsékletű vizet engedek az edénybe az üvegekre, az üveg magasságának kb. 2/3-áig érjen a víz. Lassú tűzön főzni kezdem, és gyöngyöző vízben hagyom kb. 20 percig, majd kizárom és hagyom kihűlni.

Nagyon finom üdítő, ebben a nagy melegben. Fogyasszátok egészséggel!

Várlak természetgyógyász szakrendelésemen, foglalj időpontot online: https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy telefonon +36/30-529-85-74 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280