MK voks2025 1200x150 0401

Bejelentkezés
Frissítve: 2025 May 15, 5:44

Gondolatok a vásárosnaményi Trófeamustra- és Gasztranómiai Naphoz

  • Közzétéve Érdekességek

A Felső- Tisza Vidéki Vadgazdák Szövetsége 2023. október 28-án tartja Vásárosnaményban a Gím- Dám Trófeamustrát és Gasztranómiai Napot, amelyen a trófeák mustráján kívül lesz vadétel és pálinka verseny is. Ebből az alkalomból emlékezünk a rég letűnt idők vadászataira.

atya2

Fekete István a magyar erdész-vadász irodalom egyik legkarizmatikusabb írója így ír a vadászatról:

„Ősi harc ez a család táplálékának megszerzésére, kutatási vágy, megfigyelés, tudásszomj, kalandkeresés, gyűjtési szenvedély, erdők, mezők, nádasok szeretete,…” Ő tehát a vadászatból a tanulást, a kalandvágyat és a természet szeretetét ragadta ki, meg a hazaszeretetét:Kerestem az utat, sirattam a tájat, a patakot, a poros utcát, a nádast, a cserszagú erdőt, mindent, de nem találtam kibúvót, és nem vettem észre, hogy közben - megtaláltam a Hazámat.”

atya8

A kora újkorban a vadászat még egyenesen a háború megfelelőjének számított. A vadászat mindazt a tudást megkövetelte, amire a katonának egy hadjárat során szüksége lehetett: a nyomolvasást, a cselvetést, a kitartást, a gyorsaságot és a biztos célzást.

Bél Mátyás lelkész, történetíró, tanár, a 18. század kiemelkedő tudósa, a vadászat másik oldalát villantja fel egy írásában: „… a vadászatnál semmi sem alkalmasabb a harcos vitézségének kifejlesztésére…” Bél Mátyás tehát jól ismerte korának hadművészetét, mert a középkorban és a koraújkorban a vadászat és a hadviselés rendkívüli módon összefüggött.

atya4

Még a két világháború között is fontosnak tartották a vadászlovaglást a magyar királyi honvédség lovagló-, és hajtótanári iskolájában. A vadászlovagláson a harcszerű, árkon-bokron keresztül való lovaglást, váratlan helyzetek megoldását gyakorolták. Ehhez a feladathoz külön szarvasokat tartottak Örkénytáborban. A gyakorlás akkor ért véget, amikor a szarvast sikerült olyan helyre beszorítani, ahonnan nem tudott menekülni. A szarvast megölni nem volt szabad. Az óra végén a gondozója beterelte a szállító szekérbe és az állat készülhetett a következő vadászlovaglásra.

atya1

Mivel a magyar királyi honvédség nem rendelkezett elegendő modern fegyverrel, a lovasságot is bevetette. A nyíregyházi 4. huszárezred 1941. augusztus 16-án Nyikolajev ukrán város mellett még utoljára indult győztes lovasrohamra, de a későbbiekben a huszárok lovai nem bírták az iramot a páncélosokkal, az extrém időjárási viszonyok, az ellátási és elhelyezési nehézségek is megtizedelték a lóállományt.

A modern páncélos hadviselés végleg kiszorította a lovasságot a hadszínterekről.

Napjainkban a szakírók inkább már csak a lovassportról cikkeznek, a lovak hadiszerepe szóba sem kerül.

atya5

A 17. századi főurak azonban még a kor szokásai szerint leggyakrabban lóháton mentek vadászni, de előfordult, hogy egyedül, akár gyalogosan is elindultak. A környezetükben tartózkodók, általában elkísérték őket vadászni, mert a közös vadászat kiváló alkalom volt hivatalos ügyek megbeszélésére is. A források tanúsága szerint leginkább a cserkészést, más néven cserkelést szerették a főurak. Akár kísérővel, akár egyedül. Ez a vadászati mód biztosította leginkább azt a pihentető felüdülést, amikor el tudott révedni saját gondolataiban.

A korabeli táplálkozási kultúrában a vadhúsnak fontos szerepe volt, ennek ellenére a főurak nem elsősorban a vad húsának megszerzéséért vadásztak, a háborúra való felkészülésnek tekintették.

Vámosatya községben a mai napig szívesen főznek vadételeket. Ezek közül kettőnek a receptjét közre is adjuk:

atya6

Nyúl savanyú: 1 kg nyúl húst (lehetőleg vad), hideg vízben kiáztatjuk, majd külön megfőzzük, beletesszünk megtisztítva, feldarabolva 5 db sárgarépát, 1 db petrezselyemet, 1 db karalábét, őrölt borsot, paprikát, sót, cukrot, ecetet, babérlevelet. Amikor a hús már puha, szűrőn átszűrve hozzáadjuk a tejjel felengedett rántást.

atya7

Őz pörkölt: főzés előtt az őzhúst hideg vízben jól kiáztatjuk. Egy lábasban zsírt hevítünk, megpirítjuk benne a hagymát és a paprikát, majd a húst. Sóval, borssal ízesítjük. Mikor kész, vékony habarást készítünk: a tejfölt kevés liszttel elkavarjuk és állandó kavarás mellett a forrásban lévő pörkölthöz adjuk. Házilag készített nagy csigatésztával, vagy nokedlivel tálaljuk.

Gróf Széchenyi Zsigmond a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja:

„A vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás.”

 

A témáról bővebben Vámosatya honlapján, a monográfia II. oldalon (www. vamosatya.hu) lehet olvasni.

Szabó József János hadtörténész

Az írás Vámosatya Önkormányzata és Szász József polgármester támogatásával készült.

 

MK NemzKonz ADS 700x700px 1122

Helyi reklám!
Márokpapiban Szakács Csabáék várják a boltba a vásárlókat, a sörözőbe pedig a kikapcsolódni vágyókat.
A fagyizóban finom csavaros krémfagyit kínálnak és a gyerekeket saját játszótér is várja. 

marokpapi