Az év végi lakomák után jöhetnek a zöldségek
- Írta: szon.hu
- Közzétéve Érdekességek
Sokakat érint a kérdés: hogyan étkezzünk, ha felszaladt jó néhány plusz kiló az év végi ünnepek alatt?
Csitári Nikolett dietetikus szerint a titok az energiaszegény étkezésben rejlik, miközben gondosan kell ügyelni arra, hogy étkezési ritmusunkat ne változtassuk meg. A napi háromszori kiadósabb és kétszeri szerényebb étkezés ajánlott, egyenletes időközöket tartva a táplálkozási fázisok között. Ilyenkor érdemes elővenni a jól bevált zöldségeket. A húsokat sem kell mellőzni, de zsír- és energiaszegényebb fajta kerüljön az asztalra a karácsonyi csülök és töltött káposzta helyett. Az elkészítés technikája is fontos, főként a főzés, párolás, gőzben főzés domináljon!
A dietetikustól megtudtuk: sütőben is remekül elvégezhetők ezek a műveletek. Jénai vagy cseréptálba helyezve a zsírszegény húsokat ínycsiklandó finomságokat készíthetünk, a brokkoli, sárgarépa, petrezselyem, zellergumó és -szár, cukkini és tökfélék alkothatják az ízletes köretet.
A párolás mellett a csőben sütés is kedvelt, ilyenkor a zöldségeket friss sajttal szórva rakjuk a sütőbe! Az energiaszegény táplálkozás fontos elemei a zöldségből, gyümölcsből készült levek. A turmixkészítésnél a tej vagy joghurt mellé a banánon kívül használhatunk sült almát vagy sütőtököt. A smoothie nem tartalmaz tejet, lehet benne zöldség, gyümölcs zabpehellyel dúsítva, esetleg cékla és narancs hozzáadásával, a juice még ennél is könnyebb zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazhat.
Maga a folyadékkompozíció helyettesíthet egy-egy étkezést – mondja a szakember, aki szerint az egyik legfontosabb megszívlelendő szempont a mértékletesség.
forrás: szon.hu