Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 16, 18:27

Négy éve nyilvánították világjárvánnyá a COVID-19-et

4 éve március 11-én nyilvánította világjárvánnyá a WHO a COVID-19 fertőzést - emlékezett az Országos Mentőszolgálat.

covid 19

A magyar kormány ugyanezen a napon rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt.

A mentősök összesen 2 456 094 mintavételt végeztek és 262 928 fertőzött beteget láttak el a világjárvány ideje alatt. 

Ahogy a világ legtöbb országában történt, Magyarországon is az emberek mindennapi életét korlátozó intézkedéseket vezettek be, amelyeket csak fokozatosan, a járvány első hullámának lecsengésével oldottak fel.

Ahogy a világ legtöbb országában történt, Magyarországon is az emberek mindennapi életét korlátozó intézkedéseket vezettek be, amelyeket csak fokozatosan, a járvány első hullámának lecsengésével oldottak fel.

A második hullámban, amikorra az egészségügy már jobban fel lett készítve a járványra, kevésbé szigorú védelmi intézkedéseket vezettek be, többek között azért, hogy a gazdaság működésben maradhasson. 2020 novemberétől azonban ismét megemelkedett a koronavírus fertőzés következtében megbetegedettek száma, ezért újra járványügyi szigorításokat kellett bevezetni a kialakult helyzet miatt, igaz, a korlátozások mértéke ezt követően sokáig nem érte el a tavasszal elrendelt védelmi intézkedések szigorúságát.

A harmadik hullám azonban jóval súlyosabb volt, így 2021. március elején ismét szigorúbb zárás kezdődött meg, amelyet a védőoltásban részesült emberek számának növekedésével fokozatosan enyhítettek a következő hónapok során.

Május 23-án, az 5 millió beoltott személy előző napi elérése után megszűnt a közterületi maszkviselési kötelezettség és az éjszakai kijárási tilalom, eltörölték az üzletek nyitvatartási korlátozását, szabad téren pedig (500 fős határig) megtarthatóvá váltak a különböző gyűlések, rendezvények, valamint legfeljebb 200 fő részvételével lakodalmakat is lehetett már tartani.

Június elején, amikor már csak országosan napi 100–200 új esetet észleltek és a halottak száma is napi 10 alá csökkent, bejelentették, hogy a harmadik hullám véget ért. Az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatói megszűntek, járványügyi adatokat pedig ezentúl hétvégén nem szolgáltattak.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280