Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 17:13

Méhbarát kert, kevesebb munkával

Van, aki a csak és kizárólag a gondosan nyírt gyepre esküszik, de az utóbbi években megfordulni látszik a trend. Nem csak hódítanak a vadvirágos rét fűkeverékek, de egyre többen hagyják tudatosan nőni a füvet.

viragosret

Az ökológus Susannah Lerman által vezetett csoport a Massachusetts-i Egyetemen arra volt kíváncsi, hogy a fűnyírási szokásokkal miként lehet befolyásolni a kertben megjelenő méhek számát és összetételét. A tanulmány készítői úgy találták, hogy a kertek meglepősen kellemes élőhelyet jelenthetnek a méheknek. Ha kevesebbet fűnyírózunk, akkor ökotudatosabban viselkedünk.

Több, mint 4500 méhegyedet figyeltek meg a tanulmányozás időszakában, ezek mintegy 100 különböző fajhoz tartoztak.

A 3 hetente nyírt fűben 2,5-szer több virág fordult elő, de mégis a kéthetente nyírt fűben alakult legkedvezőbben a méhek aránya.

Az világos, hogy a heti gyakoriságnál jobb a kétheti, mert akkor a virágok szárba tudnak szökkenni, táplálékot tudnak biztosítani. De a 3 heti fűnyírás vajon miért kevésbé hatékony, mit a kétheti? A szakértők nem biztosak a válaszban, de van egy elméletük. A magasabb fűben könnyebben elrejtőznek a virágok, nehezebb hozzájuk férni, kevésbé vonzó a méhek számára.

Mindegyik méhfaj elengedhetetlen fontos beporzója a vadvirágoknak és mezőgazdasági növényeknek, így felbecsülhetetlen a hatásuk az élelmiszeriparra.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy minden területen (akár a legkisebb házi kertben is) igyekezzünk elősegíteni a méhek életben maradását és szaporodását.

 

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280