Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 17:13

Szeretettel köszöntünk minden édesanyát

  • Közzétéve Érdekességek

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg.

anyaknapikoszonto

A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

Az anyák napja története az ókori Görögországba nyúlik vissza, ahol tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

Az anyák napja, ahogyan ma ismerjük, az Egyesült Államokban kezdődött. Az ötletgazda Julia Ward Howe bostoni költő, pacifista és a nők jogaiért harcoló aktivista volt. Ő 1872-ben szervezte meg az első anyák napi ünnepséget, melynek célja a béke előmozdítása mellett az anyák tisztelete és elismerése volt.

1914-ben Woodrow Wilson elnök május második vasárnapját nemzeti anyák napjává nyilvánította.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére.

A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó Anyák napját, ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280