Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 14, 20:03

Paradicsom a „szerelemalma”

  • Közzétéve Életmód

Paradicsomot érdemes fogyasztani a betegséget követő lábadozás időszakában, magas vitamin, ásványianyag, nyomelem tartalma segít az étvágytalanság, gyengeség idején. Vértisztító, vízhajtó, méregtelenítő, fertőzésgátló hatású.

paradicsom1

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A paradicsomot a spanyol hódítók Kuba szigetén látták meg először. Az 1600-as években már Európa szerte ismerték. Angliában, Franciaországban „szerelemalma” néven kezdetben disznövényként termesztették. Az olaszok „aranyalma” nevet adták a paradicsomnak. A paradicsom őshazája Peru, ahol már i.e. V. században termesztették. Az aztékok és az inkák is igen kedvelték az A- és C- vitaminban gazdag paradicsomot.

A paradicsomot ehetjük, ihatjuk. A paradicsomlé aperitifként fogyasztható, rendszeres fogyasztásával vértisztító hatása miatt megelőzhetjük az idült betegségeket. A paradicsom ideális fogyasztási módja, a teljesen érett, friss paradicsom termés. Amit tehetünk salátákba, de fogyaszthatjuk önmagában is. Jól illik hozzá az olivaolaj, a só, a bors, bazsalikom, szurokfű, fokhagyma, vöröshagyma. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak a teljesen érett paradicsomot fogyasszuk el, mivel az éretlen zöld paradicsom mérgező szolanint tartalmaz, amely migrénes fejfájást okozhat. A paradicsommal szemben érzékeny embereknél szájpenész és eckémás reakciók alakulhatnak ki.

A paradicsom 90%-ban értékes biológiai vizet, A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-, PP-vitamint, kalcium, foszfor, magnézium, foszfor, kálium, kén ásványi anyagokat, cink, réz, vas, bór, jód nyomelemeket, továbbá almasavat, citromsavat, peptint tartalmaz.

Kutatások támasztják alá a paradicsom piros színét adó likopin nevű karotinoid festékanyag szabadgyökmegkötő képességét. Ezért a paradicsom védelmet nyújthat különféle daganatos megbetegedésekben, elsősorban az emésztőrendszeri és prosztata rákos megbetegedésével szemben. Támogatást nyújthat a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, és szív-, érrendszeri megbetegségek ellen.

A paradicsom alacsony energia tartalma miatt, fontos eleme lehet mindenféle fogyókúrás étrendnek. 100 gramm paradicsom, mindössze 18 kcal-át, 0,2 gramm zsírt és 1,3 gramm szénhidrátot tartalmaz. Magas víz és rosttartalmuk miatt, kiskalóriájú laktató étel, ezért mindenképpen érdemes beiktatni fogyókúránkba.

A paradicsom a kozmetikai ipar egyik kedvelt alapanyaga. A paradicsomban található béta-karotin és likopin hozzájárul a bőr védelméhez, véd a káros napsugárzás ártalmaitól, a bőrön mérséklődnek a szarkalábak és a ráncok kialakulása. De a fogyasztása kihat a haj minőségére is, hiszen a haj egészségesebb, erősebb, fényesebb lesz.

A paradicsomban található béta-karotin javíthatja a látást, rendszeres fogyasztásával csökken a makula-degeneráció kialakulásának esélye. A paradicsomban található K-vitamin és a kalcium, segítséget nyújt a csontozat megerősítésében, a csontritkulás kialakulásának megelőzésében. A paradicsom króm tartalmának köszönhető, vércukorszint szabályozó hatása.

Tanulmányokban számoltak be arról, hogy a rendszeresen paradicsomot fogyasztók körében kisebb az esélye az epe- és vesekövek kialakulásának. Csökkenti a krónikus gyulladást, így a krónikus gyulladás miatt fennálló fájdalmakat is. Javasolt fogyasztása fekély, vastagbélgyulladás, idült reuma, arthritis esetén is.

Miért is szeretjük a lecsót? A paradicsomon kívül kell bele fő alkotónak vöröshagyma és paprika. A vöröshagyma fő hatóanyaga a kvercetin, igen sok található mind a hagymában, mind a hagyma héjában, ez a vegyület segíthet többek között a cukorbetegséghez kapcsolódó szembetegség a retinakárosodás kezelésében is. Paprikát a kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza. Vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van. Ezért kiváló megoldás a narancsbőr kezelésére, a stria halványítására, de a sápadt bőrt is élénké teszi. Szent-Györgyi Albert paprikából vonta ki a C vitamint. A csípős paprikák csípősségét, a kapszaicinnak köszönhetjük.

A lecsónak számos elkészítési módja, fortéja van, szerintem családonként eltér. Én egy általános receptet osztok meg, ahogy én is szoktam készíteni.

Hozzávalók: 60 dkg paradicsom, 1 kg lecsópaprika, 3 csipet só, 4 db nagyobb vöröshagyma, 3 ek. napraforgó olaj, ízlés szerint őrölt fekete bors, csípős paprika, őrölt kömény, rakhatunk bele kolbászt, tejfölt, tojást.

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A paprikát vékony karikákra, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük.

A hagymát az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát. Amikor a paprika levet ereszt, összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzátesszük a köményt, csípős paprikát. Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek. Ha táplálóbbnak szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben hozzáadjuk a füstölt kolbászt és levesszük róla a fedőt. Az utolsó percekben keverjük hozzá a tejfölt.

Jó étvágyat!

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - +36/30-529-85-74 vagy https://gabriel-herbs-bt.webnode.hu/ – minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre!

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280