Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Nov 16, 20:50

Tájjellegű ételek

Pirított lekváros laska

Szatmár és Bereg területén szegények voltak az emberek, étkezésükben nagyon kevésszer szerepelt a hús. Azt ették amit megtermeltek, liszt mindig volt tésztát gyúrni, és a lekvárnak való "nemtudom" szilva fája is vadon nőtt a kertek végében.

laska

  • Írta: Esze Tamás Népe Tarpa
  • Kategória: Tájjellegű ételek
  • Találatok: 1438

Panyolai púderes macska

Panyolán farsangoltunk a hétvégén, ott kóstoltam meg ezt a finomságot. Biztos minden sütemény kedvelőnek ismerős ez a recept, ami nem más mint a hókifli, de ebben a Tisza és Szamos közé ékelődött szatmári faluban púderes macskának hívják. Amit fontos még elmondani róla, a lekvár kizárólag üstben főtt nemtudom szilvából készülhet! A fotón látható, mire közel kerültem hozzá hogy lefényképezzem, már majdnem elfogyott!

puderes macsa panyola

Erdélyi Farsangi fánk azaz pánkó

Eddig életemben kétszer sütöttem fánkot. Először, amikor kipróbáltam ezt a receptet és most. A receptet egy volt babanaplós társamtól kaptam, Evitől, akinél viszont családi hagyománynak számít, nagymamája is eszerint készítette már! Habkönnyű, finom fánkok születnek eredményül. Amiket mifelénk pánkónak szokás nevezni.

fánk

Málé-pucuka

....hát "Málé-pucukát" ettél-e már Becses??

Ez egy nagyon régi recept, nagymamámtól tanultam. A nővérem most hétvégén elkészítette, és le is fotózta.

pucukaFotó:Tóthné Csürke Anikó

Paprikás beregi csirke

A beregi csirke hagyományos szabadtartásban nevelt csirke, érdemes ebből elkészíteni Várvizi Péter receptjét.

beregi paprikas csirke 266x266

Pelmenyi lépésről-lépésre

  • Még Gulácson éltem amikor Kárpátaljára jártam és ismerkedtem az ottani ételekkel, településekkel. A legjobban a pilmenyi nyerte el tetszésemet.

  • gaba5

Püfögő - Ahogyan Édesanyám készítette.

Gyermekkoromban a nyári konyhánkba volt beépítve, zárt helyen a kemencénk, abban sült a kenyér. Volt úgy, hogy elfogyott, másnap sült ugyan, de nem volt reggelire. Édesanyám olyankor sütötte ezt a püfögőt, ami a kenyeret helyettesítette.

pufogo olgi nagyi

EMMI CsaladokEve STATIKBANNER nov 700x700 gif