Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 17, 14:07

A légúti allergiások már érzik a pollenterhelést

  • Közzétéve Életmód

Május közepén már javában tart az allergiaszezon. Az esős időjárás elnyomja a polleneket, de amikor melegszik az időjárás és egyre több a napsütés, megjelennek az irritáló részecskék a levegőben.

allergia

– A légúti allergiások készülnek erre – a minden évben ugyanakkor visszatérő – időszakra, és elkezdik a szakorvosuk által előírt terápiát, valójában már a téli hónapok végén. Különösen fontos volt ez most a járványos időszakban, hogy időben alkalmazzák a tüneti szereket, rögtön azután, hogy az allergének megjelennek a levegőben – mondta el a szon.hu dr. Csajbók Valéria tüdőgyógyász főorvos, allergológus.

Az allergiások jól tudják, ilyenkor melyik növény virágzik, májusban az égerfa, a nyírfa, a kőris, a fűzfa és a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja kiemelkedően magas a levegőben.

Dr. Csajbók Valéria arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban nagyon fontos volt, hogy a ma már népbetegségnek számító allergiával küzdők különböztessék meg az allergiás reakciókat a légúti megbetegedésektől, illetve a koronavírus-fertőzés tüneteitől, ugyanis sokszor tétováztak, gondolkodtak, mikor kérjenek orvosi segítséget.

Az allergiások immunrendszere erős, hiszen a betegség épp az immunrendszer túlműködése miatt alakul ki.

– Az allergiás orrnyálkahártya védekezőképessége azonban elmaradhat az egészségesekhez képest. A légúti allergia (szénanátha) az orrnyálkahártya gyulladása miatt rohamokban jelentkező tünetegyüttes, kínzó tüsszögés, orrfolyás, torokkaparás és hőemelkedés jellemzi. Akik régóta allergiások, azoknál nem okozott dilemmát, hogy mitől tüsszögnek, felismerték a szezonális tüneteket, ám az újonnan diagnosztizált szénanáthások elakadtak ebben a kérdésben.

– Ilyenkor a szakorvost online érték utol. Ha a Covid–19 betegségre utaló fáradékonysággal, magas lázzal, izomfájdalommal, íz- és szaglásvesztéssel is társultak a páciens panaszai, tesztelést javasoltunk. Egyébként a járványügyi intézkedések miatt a már diagnosztizált allergiás sem tudott eljönni a szakrendelésre, amikor panaszaik fellángoltak, orrspray-t, antihisztamint javasoltunk számukra – jegyezte meg a tüdőgyógyász, allergológus.

Kiemelte azt is, hogy a szakma a légúti allergiásoknak ajánlja a koronavírus elleni védőoltást.

Ha valaki ezekben a hónapokban kapja meg a koronavírus elleni vakcinát, és antihisztamin készítményeket, szteroid orrspray-t használ, nincs különösebb tennivalója, ezeket alkalmazhatja változtatás nélkül a továbbiakban is. A kezelést nem szükséges felfüggeszteni, sőt a kezeletlen légúti allergia által okozott nyálkahártya-gyulladás esendőbbé teszi a szervezetet mindenféle légúti fertőzéssel szemben, tehát fogékonyabb lehet az allergiás a légúti betegségekre.

– Az oltás biztonságot jelent számukra is, mellékhatástól nem kell tartaniuk, egyébként pedig minden esetben a vakcinát beadó orvossal kell megbeszélni azt, hogy milyen alapbetegségekkel, milyen allergiákkal küzd a páciens, felveheti-e az oltást.

Ez idáig semmilyen mellékhatásról, túlzott reakcióról nem kaptunk jelzést betegeinktől – hangzott el a megnyugtató válasz.

szon.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280