Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 21:39

Immunerősítő gyümölcsök: érik a kökény, a berkenye és a som.

  • Közzétéve Életmód

Vidéken jól ismerik a kökényt, a berkenyét, a somot. Az asszonyok lekvárt főznek belőle a férfiak pálinkát. Mert „amiből lekvár készíthető, abból pálinka is”! – szokás mondani. Ezek az egyszerű növények, az egyik legjobb őszi és téli vitaminforrásaink egyike.

vadgyumolcs08

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A kökény (Prunus spinosa) a rózsafélék családjába tartozó cserje. Egész Európában őshonos, erdőszéleken, hegyoldalakon található meg.

Az 1–2 m magasra megnövő lombhullató cserje, sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Apró, hamvas, kékesfekete, csonthéjas termése, szeptemberben érik. Éretlen termése erősen fanyar ízű. 1 cm-es gyümölcsét miután az első dér megcsípi, akkor érdemes gyűjteni, ekkor egy kicsit megpuhul, és édeskés ízűvé válik.

Drogja lombfakadás előtt gyűjtött virága (Pruni spinosae flos), valamint a termése (Pruni spinosae fructus). Főbb hatóanyagai flavonoidok, procianidinek, cserzőanyagok. Népi gyógyászatban a virágjából vértisztító, fogyást elősegítő teát készítünk. A virágzatát hashajtó, vizelethajtó és vese teakeverékekbe is használjuk, a terméséből készült lekvár viszont hasfogó hatású. Népi gyógyászatban vérnyomáscsökkentőként is használatos.

A kökénnyel kapcsolatban csak igen kevés tudományos adat áll rendelkezésünkre. Egyedül a baktériumölő, antioxidáns hatását vizsgálták, vizelethajtó hatását igazolták.

A kökény bogyók jelentős C-vitamin tartalommal és értékes gyümölcssavakkal rendelkeznek. Rákellenes hatású flavonoidok is fellelhetőek benne. A kökény velőjében lévő legfontosabb flavonoidok a kempferol, a kvercetin a glikozidok és a rutin. Ezek a hatóanyagok támogatólag hatnak az immunrendszerre, idegrendszere. A kökény vizelethajtó hatása miatt fogyasztó, zsírcsökkentő, méregtelenítő teakeverékek alapanyagává vált.

A kökény virágából készült tea elkészítése: 2,5 dl forró vízbe tegyünk 3-4 gramm virágot és főzzük 1 percig, majd hagyjuk 10 percig ázni, kihűtve, ízesítés nélkül fogyasszuk.

A kökény bogyó gasztronómiai felhasználása, húsokhoz és vadhúsokhoz körtével vagy almával mártás készíthető belőle. Spanyolországban gyümölcsbort is készítenek belőle.

A berkenye (Sorbus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, egész Európában elterjedt nemzetség. A fekete törpeberkenye (Aronia melanocarpa) az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti részén őshonos. A XX. század elején Skandináviában, Oroszországban, Lengyelországban, Németországban és Közép-Európában is elterjedt. Napjainkban Magyarországon, Bulgáriában, Ausztriában és Szerbiában is egyre népszerűbb növényfaj, számos ismert gyógyhatása miatt. Dísznövényként is kedvelt, fehér illatos virága, fekete bogyó termése következtében.

A fekete törpeberkenye 1-2 méter magas, fordított tojásdad alakú leveleket tartalmazó cserje. Kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló. Fényigényes, fagytűrő, igénytelen növény, ami akár a mínusz 35 °C fokos hideget is károsodás nélkül vészeli át. Az 5–10 mm átmérőjű fekete színű bogyók nyár végére beérnek, de mivel nyersen szinte elviselhetetlenül savanyúak, érdemesebb később gyűjteni a termést.

A fekete berkenye kitűnő jód forrás. Tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C-, E-, H-, K-, és PP-vitaminokat, makro-mikroelemeket, mint a vas, réz, molibdén, kalcium, bór és mangán. Klinikai kutatások vizsgálták antioxidáns hatását. Vitamin és vas tartalmának köszönhetően, a vérszegénység kezelésében jelentős szerepet tölthet be. A vizsgálatok során a gyulladásos folyamatokat jelentősen nem befolyásolta. Veseköves betegeknek is javasolt használata. Reumatikus probléma esetén is fogyasztható. Felsőlégúti megbetegedéseknél, tüdőgyulladás, láz esetén is hatásos. Leveleiből főzött teát csersavtartalma miatt bél- és gyomorbántalmakra is alkalmazzuk.

Állatgyógyászatban bogyóit kecske- és sertésorbánc ellen használják. Bogyóiból pálinkát, likőrt és ecetet készítenek.

A húsos som (Cornus mas), a somfélék (Cornaceae) családjába tartozó, egész Európa területén, elterjedt cserje. Fényt kedvelő, szárazságot tűrő, erdőszéleken fellelhető faj. Magyarországon Szatmárban és a Nyírségben honos. Díszcserjeként is ültetik.

Sárga, lombosodást megelőzően nyíló virágaival, a tavasz hírnökei közé tartozik. Méhlegelő a sok pollent és nektárt tartalmazó virágoknak köszönhetően. 1,5 – 3 centiméter nagyságú, élénkpiros, szilvára emlékeztető formájú, savanykás ízű csonthéjas magú gyümölcsei vannak. Augusztus végén, szeptemberben érő savanykásan-édes, fanyar ízű termését túléretten is gyűjthetjük, a kellemesebb íz élmény érdekében.

Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. C-vitamin forrásának köszönhetően erősíti a szervezet ellenálló képességét, immunrendszerünket. 100 gramm húsos som termésben 200 mg C-vitamin található. Lekvár, szörp, dzsem, kompót, gyümölcsbor, pálinka készíthető belőle. Az éretlen termését sós vagy ecetes köménymaggal ízesített lébe, az olajbogyóhoz hasonlóan tartósíthatjuk. Kapribogyó helyettesítésére borecetbe rakjuk el. Savanyúság is készülhet belőle, amely vörös húsos ételek mellé kiváló.

Som lekvár receptje:

Az eredeti recept, amit én Erdélyben gyűjtöttem, az így szólt:

Az érett somot megmossuk, kimagvazzuk, és egy edényben felöntjük vízzel, majd puhára főzzük (10-15 perc).

Ha felfőtt, átpasszírozzuk, és annyi cukrot adunk hozzá, ahány kiló az átpasszírozott som.

Jól elkeverjük a masszában a cukrot, és lekvár sűrűségre főzzük.

A végén üvegekbe rakjuk, a tetejére tartósítót teszünk, majd légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk.

Én egy kicsit átalakítottam a receptet:

A somot jól megmosom, és a som súlyának megfelelő mennyiségű reszelt almát adok hozzá.

Egy nagy edénybe néhány percig összepárolom kb. 10 perc (a mosás után a sommon maradt víz és a reszelt alma leve elegendő a pároláshoz, több vizet nem igényel).

Hagyom kihűlni egy kicsit. Mikor langyos, nagy lyukú szűrőn átpasszírozom (gyorsabb, egyszerűbb, mint kimagvazni).

Beleteszem a cukrot (annyi cukrot adok hozzá, ahány kiló az átpasszírozott som és alma), folyamatosan kavargatva kis lángon felfőzöm, majd kb. 10-15 perc után a forró lekvárt az előkészített tiszta üvegekbe színültig töltöm. Légmentesen lezárom az üveget. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Én a sült kacsa, liba vagy vadhúsok tálalásánál, a párolt lilakáposztához szoktam hozzákeverni a som lekvárt, nagyon különlegessé és finommá teszi.

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre! * https://webshop.gabrielherbs.hu/Kral-Granatalmale-Azerbaijan-1000ml-100-Premium-Hu - webshopunkban számtalan gyógynövényterméket megtalálsz, amire szükséged lehet. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280