Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 4:54

Tárkony, az egyik legjobb étvágyjavító

  • Közzétéve Életmód

Azt az olvasói kérdést kaptam, hogy a tárkony gyógynövény vagy fűszernövény. Érdekes a felvetés, mert fűszer, a növények azon része, mely erős ízhatású része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának módosítására vagy megőrzésére használunk, csekély mennyiségben (és nincs káros élettani hatása).

tarkony mint gyogynoveny

A gyógynövény, olyan hatóanyag tartalmú növény vagy növényi rész, amely pozitív élettani hatást fejt ki az élő szervezetre, így terápiás vagy gyógyászati célból is használható. A legtöbb fűszernövény egyben gyógynövény is. Így van ez a tárkony esetében is.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Gyógyászati célra (drogja) a tárkony föld feletti virágzó hajtását (Dracunculi herba) és illóolaját (Dracunculi aetheroleum) használjuk. A herba főbb hatóanyagai illóolaj (esztragol, alfa-pinén, béta-pinén, kampfén, limonén), cseranyag, keserűanyag.

Tárkony (Artemisia dracunculus) őszirózsafélék (Asteraceae) családjában tartozik. Két változata a francia tárkony és az orosz tárkony. Európában, így hazánkban is elsősorban a francia tárkonyt termesztik, mivel illat- és aromaanyagokban lényegesen gazdagabb. A tárkony lágyszárú évelő növény. A tárkony 80-150 cm magas, hajtásai zöldek, a tövükön barnásvörös. Szálas-lándzsás levelei 3-8 cm hosszú, 0,5-1,2 cm szélesek, ép szélűek, kopaszok, mindkét oldalán kissé fénylők. Sárgás vagy barnásvörös fészekvirágzata dúsan elágazó. Magról nem, csak vegetatív úton szaporítható.

A tárkony hagyományos felhasználása elsősorban a gasztronómiában teljesedik ki. Ízére a kesernyésen csípős íz jellemző. Készítenek belőle leveseket, mártásokat, sült húsokat, (szárnyas, hal- és vadas ételeket, birka- és báránysültet), főzelékeket, (zöldbab, borsó és burgonyafőzelék), savanyúságokat, ecetet, salátafűszerek összetevője, továbbá konzervipari termékek ízesítője. A tárkonyecet az egyik legfinomabb ecet, amely különlegesség teszi a savanyított ételeket. Adagolására figyeljünk oda, mert az erős aromája elveszi az étel igazi ízét. Francia és az olasz konyha kedvelt fűszernövénye.

Gyógyászati felhasználása eltörpül a gasztronómiai felhasználás mellett. Igazolt hatása a gyomornedv-elválasztást fokozó és étvágyjavító hatások. Teáját használhatjuk, mint epehajtó, vesetisztító. Vérnyomáscsökkentő hatása is igazolást nyert, de hosszan tartó terápiás felhasználása káros lehet.

Ezt a gyógy- és fűszernövényt, háziszerként magas vérnyomás kezelésére használhatjuk.

Én így készítek tárkonyos csirkét:

Hozzávalók: 1 evőkanál olajon, 1 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 1 db közepes sárgarépa, 1 csirke, 1 pohárka konyak, 1 pohár fehér bor, tárkony, só, őrölt bors, 1 db tojás, 1 dl tejföl

Elkészítése: 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál vaj keverékén megpárolom a felszeletelt hagymát és a karikára vágott sárgarépát. Hozzáadom a feldarabolt csirkét és átforrósítom. Leöntjük egy pohárka konyakkal, meggyújtjuk és hagyjuk ellángolni. Aláöntjük a fehér bort, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt, sót és a borsot. Fedő alatt puhára pároljuk. Amikor kész, kiszedjük a húst és a levet 1 db tojássárgájával és a tejföllel elkeverjük, és a húsra öntjük.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280