Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 19, 22:11

Tippek az autónk tavaszi/nyári felkészítéséhez

  • Közzétéve Életmód

Bár az autósok többsége a téltől fél jobb, az autó nyári felkészítését sem szabad elhanyagolni. Ahogy megérkezik a tavasz, már el is pakolunk mindent, ami a télre emlékeztet minket, legyen szó a ruhás szerkényünkről vagy a lakásunkról úgy általában, de akinek autója van, annál az autó sem marad ki ilyenkor.

autosfelkeszules

Ám a kocsink tavaszi/nyári felkészítése lényegesen többől áll, mint kivenni a jégkaparót meg a jégoldót a csomagtartóból, esetleg lecserélni a téli szélvédőmosót nyárira. Ahhoz, hogy nyáron is a lehető legbiztonságosabban közlekedhessünk, ennél lényegesen több kell.

De mi is pontosan? A következőkben kifejtjük, hogy mit is értünk az autónk tavaszi/nyári felkészítésén, és milyen munkálatokat is érdemes elvégeztetnünk.

A nyári gumi csere legyen az első!

Talán senkinek sem okoz meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a nyári felkészítés első lépés az abroncsok cseréje legyen. Hogy mikor tegyünk ezt? Nos, erre az abroncsgyártóknak van egy alapszabálya, amely minden abroncs esetén érvényes, legyen szó 205 55 r16 nyári gumi 

vagy 195 65 r15 nyári gumi méretről. Az abroncscserét akkor érdemes elvégeztetni, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé kerül. Ilyenkor ugyanis az aszfalt már túl meleg a téli gumi számára, mely még lágyabb lesz, jobban fog kopni, de még a tapadása sem lesz megfelelő.

Persze, hogy mikor jön el ez az időpont, az időjárástól függ. Ha enyhe a tavasz, akkor már márciusban foglalhatunk időpontot a gumishoz, ha kicsit hűvösebb, akkor akár május elejéig is várhatunk a cserével. Amennyiben a szerelő jelzi, hogy a nyári abroncsunk már túlságosan kopott, akkor a meglévő szett helyett mindenképp vásároljunk újat. Az abroncsvásárlás nem olyan bonyolult, mint ahogy elsőre látszik. Lényeges persze, hogy a megfelelő méret kerüljön fel az autóra. Ha például a 225 45 r17 nyári gumi a gyári vagy a váltóméret, akkor érdemes erre a konkrét méretre keresni, hogy csak azokat a mintázatokat lássuk, amelyek léteznek ebben a méretben.

Ha már a gumisnál vagyunk, akkor nem szabad megfeledkezni a futóműről sem. A futóműveknek nem igazán kedveznek a hazai útviszonyok, ahogyan az időjárás és a sok padkázás és csatornafedélen történő áthajtás sem. Ezek következtében a futómű elállítódhat, ezt érdemes évente egyszer gyári állapotra visszaállítatni.

A kocsi átnézéséről se feledkezzünk meg

A futómű beállításán túl természetesen vannak még olyan műveletek, melyet érdemes elvégeztetni az autónkkal kapcsolatban. A folyadékszintek ellenőrzése ilyenkor lényeges lépés, ami lényegesen, és többet jelent, mint a szélvédőmosó és a hűtőfolyadék szintjének ellenőrzése. A fékfolyadék és a motorolaj szintjét is mindképp meg szokás nézni ilyenkor, ha szükséges, akkor újratölteni, esetleg cserélni. A lámpák működését is célszerű ellenőrizni, de ilyenkor az akkumulátor töltöttségét is.

És bár a tavasz jellemzően még nem túl meleg, a nyári komfortos közlekedés érdekében a klímáról sem szabad megfeledkezni. Ha már nem teljesít kellően hatékonyan, érdemes elvégeztetni a klímafeltöltést.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280