Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 21:39

Ökörfarkkóró, az egyik legjobb köhögéscsillapító

  • Közzétéve Életmód

Alig vagyunk túl az allergiát okozó parlagfű-szezonon, a változékony időjárásnak köszönhetően beköszönt a nátha és a köhögés időszaka. Az egyik legjobb gyógynövény ebben az időszakban az ökörfarkkóró igazolt vírus- és baktériumellenes hatása miatt. Az ökörfarkkóró-virág nagyon nagy segítségünkre van a letapadt váladék elfolyósításához, és a köhögés csillapításához.

okorfark koro

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A szöszös ökörfarkkóró további elnevezései, ökörfark, ökörfarok, gyertyavilág, királygyertya, mezei gyertya, királydárda, sárgavirág. Szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides), a görvélyfűfélék (Scrophualiariaceae) családjába tartozik. Észak-Afrikában, Észak-Amerikában, Észak-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában elterjedt, lágy szárú növény. Füzér virágzatában, a virágzati tengely hossza elérheti az egy métert is, amelyen a sárga virágok május és szeptember között nyílnak. Érdekessége a virágzásának, hogy 3-as, 5-ös csomókban nyílnak a virágok. A kora hajnalban nyíló virágok délre elhervadnak. Akár azt is mondhatnánk, hogy aki korán kell, ha aranyat nem is, de nyíló ökörfarkkóró virágot is lelhet. További érdekesség, hogy a virága miatt nehezen termeszthető, a begyűjtése kézi munkát igényel, korai munkavégzéssel.

Gyógyászati felhasználásra hivatalosan a virágot (Verbasci flos), azaz a szárított kinyílt pártát és a hozzánőtt porzót használjuk fel. Napjainkban egyre inkább elterjedt a szöszös ökörfarkkóró levelének is a felhasználása.

Az ökörfarkkóró-virág legfontosabb hatóanyagai: a poliszaharidok közé tartozó nyálkaanyagok, kávésav-származékok, szaponinok, karotinoidok, flavonoidok.

Az ókorban a görögök és a rómaiak a növény gyökeréből hasmenés, krónikus köhögés, fogfájás, sebek kezelésére használták, míg a levelekkel a szembetegségeket próbálták orvosolni. A középkori ember köptető és láz elleni szerként, kelések, sebek, szemölcsök, aranyér, ótvar és hajhullás elleni szerként használta fel. Az őslakos indiánok az ökörfarkkóró leveléből füstölőt készítettek, amivel az eszméletlen betegeket ébresztették fel. A gyökérből és a levélből asztma és hörghurut elleni cigarettát készítettek. Népi gyógyászat hurutoldó, köptető, köhögéscsillapító, izzasztó hatása miatt, meghűlés esetén alkalmazzák.

Kutatásokkal alátámasztott hatása az ökörfarkkóró-virágnak az antivirális és antibakteriális hatás. Hatékonynak bizonyult az influenza A és B típusa esetén, a herpeszvírus ellen, továbbá a baromfivész vírusa ellen is. Hatékonyan használható fel Klebsiella pneumonia, Saphylococcus aurens, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli fertőzés megszüntetésére.

Az ökörfarkkóró-virágban található szaponinoknak köszönhetjük a köptető hatását, míg nyálkatartalmának a köhögéscsillapító hatást. A benne található nyálkaanyag a gyulladt légutak bevonásával csökkenti annak gyulladását. Antihisztamikus hatását a flavonoidok és szaponinok együttes hatása váltja ki.

Napjainkban belsőleg a szöszös ökörfarkkóró-virágot hurutos megbetegedésekben használjuk. Elsősorban légúti megbetegedéseknél, gégehurut, légcsőhurut, hörghurut, valamint emésztési megbetegedésekben, hasmenés, bélhurut, gyomorhurut. Külsőleg sebek kezelésére, így fekélyek, bőr irritációk enyhítésére lehet használni. Bőrbetegségek esetén lehet pakolást készíteni a virág főzetéből, de kivonata krémekben is megtalálható.

Hurutos megbetegedés esetén a tea készítése: 1,5-2 gramm szárított virágot, forrázzon le 2,5 dl vízzel, 15 perc után szűrje le. Napi maximum 3 adag javasolt.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

Amennyiben úgy érzi, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, fényterápiával, egészségterv elkészítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280