Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 9, 16:12

10 éve a tarpai hagyományok ápolásában - A Figemadár Citerazenekar

A Figemadár Citerazenekar 2011-ben alakult Tarpa nagyközség vezetőségének támogatásával, melynek célja a hagyományok ápolása volt. Kezdetben a zenekar tagságát a helyi citerások alkották, akik gyermekként ismerkedtek meg a népzenélés örömeivel a zenekart vezető Szabó László tanárbácsitól.

figemadar

A zenekar vezetője Szabó László pedagógus, művelődési ház vezető, valamint művelődés szervező a megyei PED intézet munkatársa nyugdíjazásáig, munkássága elismeréséért Népművelésért Díjat, Csokonai díjat, Kölcsey díjat, Kodály emlékplakettet, 2 alkalommal KÓTA- díjat adományoztak.

A zenekar az elmúlt években átalakult, hiszen a tagok között Fehérgyarmati és Vásárosnaményi amatőr népzenészek is megtalálhatók. A zenekar mai formáját 2014-2015-ben nyerte el, a tagok cserélődésével. Jelenleg négy nő, és három férfi alkotja a csapatot, akik mindennapi elfoglaltságuk mellett hivatásuknak tekintik a Magyar Népzene kincseinek megszólaltatását mind citerán, mind énekszóval.

A Zenekar jelenlegi tagjai: Filéné Huszti Zsuzsanna, Huszti Zsuzsanna, Kékesi Szilárd, Szabó László vezető, Tilkiné Tarpai Anikó, Varga Beáta, Varga Zsolt. 

figemadar2

figemadar3

Jelenleg a Tarpai Hagyományőrző egyesület szerves részeként működik a zenekar.  Annak köszönhetően, hogy a tagok gyermekkoruk óta kisseb nagyobb kihagyással zenéltek, a várt eredmények nem maradtak el.

A KÓTA népzenei fesztiváljain rendre kiváló eredményeket mutattak fel:

  • - Két alkalommal "Arany" minősítést, kétszer pedig "Aranypáva-díjat" kaptak, 2017-ben és 2019-ben. Az aranypáva – díj a legmagasabb elismerésnek számít népzenei körökben.
  • - A Vass Lajos Népzenei Versenyben (mely az egész Kárpát-medencét felölelő verseny) szintén két alkalommal a legmagasabb díjat „Nagydíjat" 2014-ben és 2018-ban érdemeltek.
  • - A Mezőtúron megrendezett Nemzetközi Citerafesztiválon „Kategória I”helyezéssel és"Fesztivál-díjjal értékelték az előadásukat 2019-ben.

figemadar5

A minősítő fesztiválok mellett rendszeresen fellépnek helyi ünnepségeken, rendezvényeken, de a közeli és távolabbi települések rendezvényein is találkozhat a közönség az innovatívnak nevezhető népzenét is népszerűsítő zenekarral.(Bőgő nélkül hagyományőrző, bőgővel és többszólamú játékkal innovatív, modernebb.)

A közeli városok mellett több alkalommal is maghívást kaptak Budapestre, Szlovákiába, Nagykaposra, valamint Kárpátalján is megszólalhatott már a Figemadár zenekar.

A zenekar tagjait büszkeség tölti el, hogy a Megyei Értéktárba is bekerült a Tarpai citera.

A  2019-ben megjelent nyomtatott kiadványban a Figemadár citerazenekar képviselhette a Tarpai citerásokat.

-Filéné Huszti Zsuzsanna-

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280