Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

Műemlékvédelmi Világnap - 170 évvel ezelőtt emelték a Benki Református Templom Tornyát!

A Tisza menti kis település egyetlen építészeti, kulturális épülete a Református Templom, melynek története magában hordozza nemzetünk múltját, a falu népének viszontagságos, nehéz, küzdelmes életét.

Templom2 1

A Református Templomot 1804-ben kezdték el építeni, de sajnos a rengeteg árvíz, járvány, tűz és marhavész, nélkülözés miatt csak 1843-ban fejezték be.  A tornyát 170 évvel ezelőtt, 1851-ben emelték!

A legszomorúbb nap 1917. április 17 – én, húsvét harmadnapján virradt az emberekre. A katonai hatóság elvitte hadi célokra felajánlott nagy harangot. A harang leszerelése előtt egy óráig húzták búcsúzóul. A lelkész így jegyezte be az eseményt: „Egyházunk egyik féltve őrzött kincsét 4 katona hozta le a toronyból. Az ifjú asszonyok virágkoszorúkkal, szalagokkal ékesítették fel annyira, hogy a harangból semmisem látszott.” A templom előtti téren a falu apraja-nagyja könnyes szemmel búcsúztatta – „keservesen sírt, zokogott mindenki, hisz a nagypénteki gyász sem lehetett nagyobb a tanítványok háború szívében, mint amilyen levertséget és fájdalmat okozott nekünk az április 13-i péntek.” Azt viszi el tőlünk, ami nekünk a legkedvesebb – „fiút, hitvest, édesapát, testvért, most már rákerült a sor a harangunkra is.

benk

Ó, ha a haza oltárára odaadtuk kedveseinket, ne sajnáljuk meghozni a legutolsó áldozatot, becses harangunk odaadását sem. Hadd legyen a szelíd bárány üvöltő farkas ott a csatamezőn! Higgyük a legjobbat: a harangok váltják meg az emberiséget a sok szenvedéstől, ezek hozzák közelebb hozzánk az óhajtott békét! Sajnos nem jöttek vissza a háborúból az apák, fiúk, testvérek, hiába áldozták fel a harangot!

Templom 1Az 1900-as évek elejétől a szegénység miatt folyamatosan vándoroltak el a benki emberek Amerikába, akik 1911-ben 15 változatú harmóniummal, majd 1922-ben 400 dollárral segítették anyaegyházunkat a nagy harang pótlására. A harangot 1922-ben Slezák László Magyarország aranykoszorús mestere öntötte. A templom harangját régi hagyományként színes, hímzett kendőkkel, virágokkal díszítve a gyülekezet leányainak közreműködésével húzták fel a toronyba.

1925-ben a templom renoválásra szorult. A Közép Európai Biztosító, a Közoktatási Miniszter a 496 lelkes Tisza menti kicsiny gyülekezetnek esdő szavait meghallgatva a templom és az iskola felújítását is végző gyülekezetnek állami segélyt folyósított, valamint kölcsönt vett fel 10 éves lejáratra. A hívek pénzadományon kívül fogattal, munkával és ellátással segítettek. A templom lábazatát és a falat dróthálóval erősítették meg, a zsindelyt bádogra cserélték. Új gombot és csillagot – Klein Vilmos készített rá.  Belső festés után az idősek emlékezete szerint a környék legszebb belső terű temploma lett. „A mennyezet égszínkék, arany csillagokkal – középső bolthajtásnál nyitott biblia körül fogva ízléses virágkoszorúval. Karfelőli boltozatban kehely, szőlőlevéllel, szőlőfürttel. Hátsó boltív búzakéve, átkötve aranyszalaggal. 1927. július 27-én volt a templom felszentelése. Sajnos a templom 2000-2002-ben végzett belső felújításakor a belső teret nem restaurálták, hanem lefestették. Ez a fájdalom hasonló a nagy harang háborús időszakban való elviteléhez.

A Benki Református Templom egyszerű, klasszicista stílusú, külső órapárkányos, törtvonalú, zárt sisakú, egyhajós, félköríves záródású. Az óra helyét az elődeink kialakították, bízva abban, hogy egyszer majd kerül bele időmérő szerkezet.

Benki Református Templom! Egyetlen emléke, öröksége a nemzet, a falu áldozatos, viszontagságos életének, múltjának! Az idő nem kedvez az ünneplésnek, ám tudnunk kell, hogy a nehéz pillanatokban még a szokásosnál is fontosabb, hogy ne feledkezzünk meg őseink ránk hagyományozott és tovább örökítendő értékeiről!

Múltunk, örökségünk közös! És a Jelenünk, Jövőnk?

Benkiek Benkért Egyesület

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280