Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 4:54

Életem első, saját készítésű kenyere. Friss, ropogós, illatos

Mindig is ki akartam próbálni a saját kenyeret, ha az interneten láttam egy cikket rákattintottam, álmodoztam, de soha nem mertem belekezdeni (mindig úgy gondoltam hogy nincs rá időm). A sors most elhozta hozzám ezt az időt, és végre rászántam magam. Utólag már kérdezem magamtól, miért nem csináltam ezt meg hamarabb!

kenyer

Fehér kenyér házilag: 1 kg liszt, 3 és fél dekagramm élesztő,két teáskanál cukor, 2 teáskanál só, fél dl. étolaj, 6 dl langyos víz.

Felfuttatjuk az élesztőt és a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk kb. 10-15 percig dagasztjuk míg szép sima nem lesz a tésztánk.

Meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük míg duplájára nem kel. A megkelt tésztát átgyúrjuk kb. 10 percig és szép kerek formára igazítjuk,vagy olyan alakúra, amilyen jénaink van otthon.

kenyér3

A kivajazott, belisztezett jénaiba helyezzük, eligazítjuk a tésztát és újabb 40 percig kelesztjük.

Ezt követően éles késsel a tetejét bevagdaljuk,vízzel lekenjük, majd jénai tetejét megvizezzük és lefedjük a tésztát.

kenyér4

Légkeveréses sütőben 200 fokon 50 percig sütjük fedő alatt, majd további 25 percig fedő nélkül míg meg nem pirul a teteje.

kenyér2

Az elkészült kenyeret miután kivettük a sütőből, kis vajjal a tetejét lekenjük,hogy puha legyen. A kenyér maradjon a jénaiban míg kihűl.

kenyer1

A finom, ropogós ,illatos házi kenyérhez jó étvágyat kívánok! 

Cseszlainé Csicsák Katalin

kenyér5

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280