Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

Mákos kukorica - recept

Nemrég olvastam egy régi újságcikkben, hogy a Beregben Tiszavidon az elmúlt évszázad elején a szöszdörzsöléskor a fiataloknak mákos kukoricát kínáltak.

kukorica

Rögtön két kérdés, mi volt az a szöszdörzsölés, valamint milyen étel a mákos kukorica!

A szövés megkezdése előtt az összetört kenderből készült szöszt meg kellett puhítani, és a legények, leányok tánca nagyon jó szösztörő módszer volt. Úgy is mondhatnánk hogy egy táncos mulatság volt, aminek a lényege, hogy belépődíj hely mezítláb a szöszön kellett táncolni.

A másik kérdés a mákos kukorica!

Bár a receptben porcukrot írnak, a múlt század elején nem volt természetes a cukor, ezért ők inkább mézet használtak édesítésnek. Könnyebben el tudták érni, hiszen minden faluban volt méhész.

Mákos kukorica recept:

 

Hozzávalók sok személyre: 1-1,5 kg szárított, morzsolt kukorica (téli csemege kukorica), 50 dkg darált mák, ízlés szerint porcukor, mindig annyi víz, hogy a kukoricát főzés közben ellepje.

Elkészítés: A kiválogatott kukoricát szűrőbe öntve, folyó víz alatt megmossuk. A megmosott kukoricát fazékba tesszük, vizet öntünk rá, és reggelig állni hagyjuk. Másnap feltesszük főni, ügyeljünk rá hogy mindig legyen rajta annyi víz, hogy ellepje a kukoricát, szükség esetén pótoljuk a vizet.

Ha megfőtt a kukorica, szűrőkanállal kiszedjük a lábasból, jól lecsöpögtetjük és tálba rakjuk. Ráöntjük a kukoricára a darált mákot, jól összerázzuk, hogy mindenhova jusson belőle, ezután rátesszük a porcukrot, ezzel is jól összerázzuk, hogy finom, édes ízű legyen a kukorica.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280