Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 17, 14:07

„tele kertem zsályával, szerelemnek lángjával” - Szerelem lángja az orvosi zsálya

  • Közzétéve Életmód

Gyakran olvashatunk arról, hogy a keleti kultúrák ősidők óta alkalmaznak bizonyos növényeket a szexuális aktivitás serkentése, a szexuális teljesítmény fokozása érdekében. Az ilyen hatású, azaz afrodiziákumként alkalmazott növények egyike az orvosi zsálya.

Orvosi zsálya

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) fejlett gyökérzetű, évelő félcserje. Szára fiatalon lilás színeződésű, szőrös, négyszögletes. Levelei tojásdadok, megnyúltak, az alsók nyelesek, a felsők ülők, színi és fonáki részük egyaránt molyhos. Az ajakos virágok pártája ibolyáskék, rózsaszín vagy fehér, a virágok 2-3 virágból álló álörvöt képeznek. Az orvosi zsálya júniusban - júliusban virágzik.

A Földközi-tenger vidékéről származó, melegigényes, szárazságtűrő növény. Ilóolajában kámfor, cineol, pinén, tujon található, a cseranyagok, keserűanyagok, glikozidok, flavonoidok mellett. Az orvosi zsálya levele az illóolajon kívül gyantát, viaszt, különböző savakat és ösztrogén hatású anyagokat tartalmaz.

A zsálya befolyásolja a vércukorszintet. Pozitív hatású az idegrendszerre, hat a kimerültség, a depresszió ellen. Összehúzza a méh simaizomzatát. Népi gyógyászat alapján a növényből készült alkoholos kivonat (zsályabor) vagy a növény forrázatának kúraszerű fogyasztása serkenti a szexuális aktivitást. Innen is ered a mindenki által ismert ének: „tele kertem zsályával, szerelemnek lángjával”. Az elmúlt századokban az európai orvosok gyakran alkalmazták a gyógynövény borban való főzetét szájápolásra és torokfájásra.

Az orvosi zsálya teáját fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatása miatt gyomor-, bélhurut, hasmenés esetén is használjuk. Hatékony izzadásgátló, ezért menopauzás hőhullámok és éjszakai izzadás ellen is ajánljuk. Lázcsillapításra, légúti megbetegedésekre és a húgyutak fertőtlenítésére is alkalmazhatjuk. Ösztrogénszerű hatóanyagai miatt fájdalmas menstruáció és változókori panaszok enyhítésére fogyaszthatják a hölgyek a teáját.

Vértisztító hatása miatt külsőleg nehezen gyógyuló sebeket, fekélyeket kezelünk vele. Fogíny-, szájnyálkahártya-gyulladás és egyéb fogágybetegségek esetén öblögetésre alkalmazzuk. Aranyeres bántalmakra estén ülőfürdőt készíthetünk belőle. Az indiai ajurvédikus orvosok menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására (zsálya főzete a tejtermelést csökkenti), valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására javasolták.

A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy az orvosi zsálya igen hasznos gyógynövény.

A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak. Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést.

A legtöbb konyhai fűszernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira. Mértékletesen alkalmazva segíti a zsíros ételek emésztését. Szárnyasok töltelékét ízesítik vele, de jól harmonizál más, erősen fűszerezett ételekkel is. Kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fűszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle.

Magas tujontartalma miatt csak kúraszerüen fogyasztható.

Elérhetőségem: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36/30-529-85-74 – időpontfoglalás természetgyógyász szakrendelésre, gyógynövénytermék rendelés - Nálam megtalálod a szükséges gyógynövény termékeket a gyógyuláshoz! Hívj, írj nekem a gmail címemre vagy keress facebook oldalamon messengeren.

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280