Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 28, 21:21

Ne spóroljuk a tormát az ünnepi asztalról, nagyon egészséges fűszernövényünk

  • Közzétéve Életmód

A húsvéti asztal egyik észrevétlen, de nélkülözhetetlen része a torma. Nem csak húsvét alkalmával ajánlatos a fogyasztása, mert rákmegelőző, antibakteriális, vizelethajtó, agyvérzés és érszűkület megelőző hatása is van.

torma

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A torma az egyik ősi hagyományos fűszernövényünk, amelyet már 2000 éve használnak gyógyászati célra. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a keresztesvirágú növények közül a tormának, erős antioxidáns hatása van és a rák kialakulását gátolja, továbbá hatékony mind a fejlődő, mind a kifejlődött rákos sejtek ellen. Ezért javaslom, hogy a tormát, ne csak ünnepek alkalmával fogyasszuk, de egész évben illesszük be a táplálkozásunkba.

A kutatások figyelembe vettek epidemiológiai tanulmányokat is, ami szerint a torma rendszeres fogyasztása szerepet játszhat az emberi rák megelőzésében. A torma fogyasztása fordítottan korrelál a tüdő-, emlő- és vastagbélrák kialakulásának kockázatával.

A torma (Armoracia lapathifolia Usteri) hivatalos drogja a torma gyökér (Armoraciae radix). A tormagyökér mustárolajat, mustárolaj-glikozidokat, kumarinokat, fenolsavakat, C-vitamint, aminosavakat, és enzimeket tartalmaz. Jellegzetes csípős ízét a mirozin enzim okozza.

A népgyógyászat ízületi gyulladás, ödéma, isiász, reuma, arcidegzsába okozta fájdalmak enyhítésére ajánlja. Légzőszervi, náthás tünetek, húgyúti fertőzések esetén is javulást érhetünk el vele. Gyakran készítünk belőle külsőleges bedörzsölő szereket. Borogatást készíthetünk belőle mellhártya-, tüdő- és mandulagyulladás gyógyítására, illóolaját belélegezve köhögés-csillapításra, légúttisztításra használjuk. Tejbe áztatva fejfázásra használható.

Tudományos kutatás támasztja alá, hogy a benne található olaj (elsősorban a mustárolaj) gátolja számos baktériumfaj szaporodását. Torma fogyasztása javasolt bakteriális eredetű hasmenés, hasfájás, egyéb bakteriális bél és vesepanaszok, megbetegedés, vagy akár „felfázás” esetén is kiválóan alkalmazható. Enyhíti a hasi görcsöket, vizelethajtó hatású. Fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatással bír, fogyasztásával megelőzhetjük az agyvérzés, az érszűkület, és a szívroham kialakulását. De a fogyasztása, többek között a magas rosttartalma és csípös anyag tartalma miatt, serkenti az emésztést, így megelőzhető vele a székrekedést.

Antibakteriális és vizelethajtó hatásai pedig a húgyúti fertőzések, gyulladások ellen is nagyon hatásosak lehetnek.

Azoknak, akik nem bírják a csípős tormát, a húsvéti asztalnál általában a majonézes tormát ajánlom. Én nem a boltban kapható tormát szoktam az ünnepi asztalra tenni saját magam készítem.

Elkészítése könnyű, mindenki el tudja készíteni házilag:

Hozzávalók (4 főre): 100g torma, 2ek majonéz, 1tk ecet (10 %-os), 2ek tejszín, ízlés szerint só, bors. A tormát lereszeljük, majd összekeverjük az ecettel, majonézzel, sózzuk, borsozzuk, majd a tejszínnel krémesítjük.

„Meghittség, boldogság, áldás és béke,
legyen a családod örökös vendége.
Nagyon szép húsvéti ünnepeket kívánok!”

Elérhetőségem: jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre +36/30-529-85-74 vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Készítsd fel szervezetedet, hogy minimálisra csökkentsd a védőoltás után mellékhatásként fellépő oltási reakciókat!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280