Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 21:29

Gyógynövények erejével a krónikus májgyulladás és a hepatitisz ellen

  • Közzétéve Életmód

A máj az emberi szervezet egyik legfontosabb szerve, a szervezetet méregteleníti, szerepe van a zsírbontásban, segíti a tápanyagok felszívódását, raktározását, támogatja az immunrendszer működését, és elraktározz egyes vitaminokat, ásványi anyagokat.

máj

Májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, amit elsősorban különböző vírusfertőzések, vagy más károsító hatások okoznak. A vírusfertőzések határozzák meg, a betegség kialakulásának kockázatát, tüneteket, a betegség lefolyását és a fertőzés megelőzésének lehetőségeit.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A hepatitis-A-fertőzés a gyomor és bél rendszer útján terjed, ezért elsősorban a szennyezett víz vagy étel fogyasztása során fertőz. Tengerparti utazás előtt ezért javasolt az A típus elleni oltás felvétele.

A hepatitis-A okozta májgyulladás legtöbbször tünetmentesen zajlik, de előfordulhat láz, fáradékonyság, étvágytalanság, ízületi fájdalom, jellemző tünet a sárgaság, a világos széklet, a sötét vizelet vagy például a bőrviszketés.

A hepatitis-B vírus vérrel, illetve testnedvekkel, így elsősorban egészségügyi beavatkozással vagy szexuális úton terjed, de egy apró bőrsérülésen keresztül is fertőzhet. Az oltás javasolt a külföldi utazás előtt vagy a hepatitis-B-fertőző beteggel egy háztartásban élők esetében.

Az akut szakaszban a hepatitis-B-fertőzés tünete láz, fáradékonyság, étvágytalanság, ízületi fájdalom, sárgaság, a lefolyásuk súlyosabb, mint a hepatitis-A-fertőzés esetén. Amennyiben a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, krónikus májgyulladásról beszélünk. A krónikus májbetegség ritkán gyógyul meg, általában élethosszig fennáll, illetve növeli a májzsugor, a májrák kialakulásának kockázatát.

A hepatitis-C is testnedvekkel, elsősorban vér útján terjed, vagy szexuális úton. Az akut fertőzés gyakran tünetmentes. A betegség azonban 80-90%-ban krónikus májgyulladásba fordul át, és a legtöbb esetben csak ebben a stádiumban diagnosztizálják. A hepatitis-C-fertőzés során kialakult, kezeletlen krónikus májbetegség következtében májzsugor és májrák alakulhat ki. Védőoltással a betegség nem előzhető meg, de jelenleg már kezelhető specifikus, vírusellenes gyógyszeres terápiával.

A hepatitis-B és -C vírus okozta fertőzések gyakori okai a krónikus máj-megbetegedéseknek. A vírus okozta májgyulladások világszerte a leggyakoribb vírusfertőzések közé tartoznak.

Védőoltással ma a hepatitis-A- és a hepatitis-B-fertőzés megelőzhető, a hepatitis-C-fertőzésre már létezik gyógyszeres terápia.

A hepatitis kiegészítő természetgyógyászati kezelése jól bevált módszereket tartalmaz. Ez nem helyettesítheti a hivatalos orvosi terápiát, de hozzájárul a kezelés időtartamának lerövidítéséhez, a beteg állapotának stabilizálásához, a gyógyuláshoz. Ezen felül csökkentheti a kémiai gyógyszerek mellékhatásainak súlyosságát.

Májgyulladásnál a természetgyógyászatban, a betegség stádiumtól, egyéb betegségektől, alkalmazott gyógyszerektől függően használunk: apróbojtorjánt, articsókát, benedekfüvet, borókabogyót, csalánlevelet, édesgyökeret, ezerjófűvet, füstikét, ginsenget, gyermekláncfüvet, gyömbért, homoktövist, kálmos gyökeret, kasvirágot, katángot, körömvirágot, kukorica bajuszt, kurkumát, kutyabengét, máriatövist, orbáncfüvet, ördögcsáklyát, örvénygyökeret, petrezselymet, rozmaringot, szagos mügét, vadrózsát, borsosmentát, zsurlót.

Májkímélő étrendet nemcsak májbetegeknek érdemes folytatni, hiszen a körültekintő táplálkozás a szerv egészséges működésén kívül az általános egészséghez ugyancsak elengedhetetlen. A májműködés serkentéséhez több élelmiszer is hozzájárulhat. Ajánlom fogyasztani: a fokhagymát, a céklát, a zsázsát, a kelbimbót, parajt, az almáz, vörös áfonyát, ananászt és a kivit.

A máj működőképességét a fertőzéseken kívül, más negatívan tényezők is befolyásolják, mint az alkoholfogyasztás, zsíros és gyorsételek, valamint a rendszeres gyógyszerszedés is megterheli a létfontosságú szervet.

Bevált májtea:

2 egység körömvirág, 0,5 egység ezerjófű, 2 egység apróbojtorján, 2 egység gyermekláncfű, 2 egység katáng, 1 egység borsosmenta, 3 egység csalánlevél,

Adagolás mindegyik teához:

1 teáskanálnyi teakeveréket öntsünk le 200 ml forrásban lévő vízzel, 10-15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Minden étkezés után 1 csészével igyunk. Kúraszerűen fogyasszuk.

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre! * https://webshop.gabrielherbs.hu/Mariatovis-Forte-kapszula-60db - webshopunkban számtalan gyógynövényterméket megtalálsz, amire szükséged lehet. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280