Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 4, 19:02

Sásliliom, az ehető gyógynövény, amely még az aggodalmat is elűzi

  • Közzétéve Életmód

A te kiskertedben is van sásliliom? Tudtad, hogy ez a növény, nem csak a kiskertünk éke lehet, de étkezési célt is szolgálhat? Virága, bimbója is ehető. Enyhén édes íz jellemzi. Sokan a spárgához hasonlítják a bimbója ízét.

Hemerocallis middendorffii

Szeretném minden olvasómnak felhívni a figyelmét, hogy a liliomok alapvetően mérgező anyagokat tartalmaznak, így nem ehetőek! A sásliliom, nem a liliomfélék családjába tartozik, csak a nevében hordozza a liliom szót.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Őshazája Kína és Japán, de hazánkban is megterem. A sásliliomot aggodalmat elűző fűnek, az anya virágának is hívják.

A sásliliom (Hemerocallis) a fűfafélék (Asphodelaceae) családjába tartozik. Évelő hagymás növény. Neve ellenére nem a liliomfélék közé tartozik. Sásszerű levelei már márciusban kihajtanak. Csillag alakú virága, csak egy napig virít, de mivel napról-napra új bimbókat hoz, így virágzása hosszú hetekig eltarthat. Az elvirított virág eltávolításával fokozhatjuk a virág hozamot.

A sásliliom virágából készíthetünk lekvárt, tehetjük salátánkba, desszertekbe. A bimbót, mint zöldséget savanyíthatjuk, tehetjük a köreteinkbe, amihez sülteket, gyömbéres csirkét szoktak felszolgálni. A sásliliom tavaszi zsenge levele is belekerülhet a salátába, levesbe. A gyöktörzse is ehető. A sásliliom bimbónak magas a fehérje tartalma, így laktató étel készülhet belőle. Gazdag C-vitamin forrás.

A kínai orvoslás gyógynövényként is számon tartja. A hagyományos kínai gyógyászatban az étkezéssel is gyógyítanak. A sásliliomot javasolják májgyulladás (hepatitis), májzsugorodás esetén. Jó hatással van a fizikai erőnlétre, szexuális aktivitásra egyaránt. Vérzéscsillapító. Elősegíti az anyagcserét.

Én, köretnek szoktam sült húsok mellé készíteni a sásliliomot, wokban. Tisztítsunk meg egy nagyobb sárgarépát, egy fej lilahagymát. A répát vágjuk sásliliom bimbó hosszúságú darabokra, amelyeket még daraboljuk hosszában is hasábokra, a hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük véknyan. Cukkinit mossuk meg és sárgarépához hasonlóan daraboljuk fel. 1 darab kaliforniai paprikát vágjunk csíkokra. Az összevágott zöldségeket a sásliliom rüggyel együtt olivaolajon pirítsuk meg wokban. Ha már megpirult a zöldség, tegyük hozzá a sásliliom virág szirmait. Ekkor már nem csak egy pár pillanatig szükséges párolni. Ízesítsük szójaszósszal és fokhagymával.

Tisztelt olvasóim! Kérem, jelezzék kommentben, ha legközelebb is szíven olvasnának ehető növényekről.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

Amennyiben úgy érzi, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, egészségterv elkészítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280